Βασανιστήρια καταγγέλλει ο “μακελάρης” της Νορβηγίας

Ο μακελάρης της Νορβηγίας , Άντερς Μπρέιβικ, κατήγγειλε επισήμως στις αρχές ότι υφίσταται βασανιστήρια μέσα στην φυλακή όπου κρατείται και ότι οι δεσμοφύλακες- με εντολή των αρχών- καταβάλλουν προσπάθειες να κάνουν την παραμονή του στη φυλακή αφόρητη και να τον οδηγήσουν με αυτό τον τρόπο σε αυτοκτονία. 

"Ο Μπρέιβικ ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση για ενάμιση χρόνο, ότι έχει υποστεί εξευτελιστικές σωματικές έρευνες-μερικές φορές ακόμα και από γυναίκες - και ότι δεν έχει καμία δυνατότητα να πάρει καθαρό αέρα, ούτε να έχει ψυχαγωγική δραστηριότητα», δήλωσε ο δικηγόρος του, Τουρντ Γιόρετ.

Ο Μπρέιβικ παραπονείται ακόμα ότι η παρακολούθησή του είναι ασφυκτική, ακόμη και όταν παίρνει φάρμακα, ξυρίζεται ή καθαρίζει τα δόντια του.

Ο Άντερς Μπρέιβικ υπέδειξε ως υπεύθυνους για τα βασανιστήρια που υφίσταται την Υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας Γκρέτα Φαρέμο και τον αρχιφύλακα Κνουτ Μπιάρκεϊντ.

Η αστυνομία του Όσλο ανακοίνωσε ότι-εφόσον έχει γίνει επίσημη καταγγελία- θα ερευνήσει τις συνθήκες κράτησης του Μπράιβικ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια φυλάκισης για τρομοκρατικές ενέργειες, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 70 ανθρώπους το 2011.