Ερυθρός Σταυρός: Καμπανάκι για τους “νεόπτωχους” της Ευρώπης

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη αύξηση της φτώχειας στις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση του Ερυθρού Σταυρού . 

Η Οργάνωση αναφέρει ότι δίνει μάχη για την παροχή βοήθειας στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νεόπτωχων στην Ευρώπη και προειδοποιεί ότι προειδοποιεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από μείωση των εισοδημάτων τους, έλλειψη τροφίμων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι. 

Το παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού στη Γαλλία ανέφερε ότι φέτος παρατηρείται αύξηση, της τάξεως του 14%, όσων αφορά τα άτομα που ζητούν βοήθεια σε σχέση με πέρυσι. Το παράρτημα της οργάνωσης στη Δανία ανέφερε ότι τα φετινά Χριστούγεννα υπήρξε αύξηση 100% στα άτομα που ζήτησαν βοήθεια, σε σχέση με το 2009. Στη Λιθουανία η χορήγηση τροφίμων από 30 χιλιάδες άτομα που ήταν το 2006 έφτασε τα 100 χιλιάδες άτομα το 2012.

Όπως ανέφερε η Ανίτα Ούντερλιν, επικεφαλής των υπηρεσιών του Ερυθρού Σταυρού για την Ευρώπη, ο αυξανόμενος αριθμός ατόμων που ζητούν βοήθεια δείχνει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από την ΕΕ, περισσότερα από 26 εκατομμύρια άτομα είναι άνεργοι στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι εκτός της αγοράς εργασίας στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. 

Περίπου 40 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποφέρουν από “σοβαρή υλική στέρηση”, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν ένα γεύμα με κρέας κάθε δεύτερη ημέρα. Συνολικά και τα 116 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ κινδυνεύουν από "την φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό”.