Ελεύθερος από τους Σουηδούς ο Ασάνζ, πολιορκημένος από τους Βρετανούς

Η έρευνα για βιασμό σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks μπήκε σήμερα στο αρχείο αλλά το διεθνές ένταλμα σύλληψης παραμένει σε ισχύ

 Η έρευνα για βιασμό σε βάρος  του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ,μπήκε σήμερα στο αρχείο από την σουηδική εισαγγελία, αλλά η βρετανική αστυνομία λέει πως θα συλληφθεί, αν βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού, στην οποία έχει βρει άσυλο τα τελευταία πέντε χρόνια, επειδή παραβίασε το 2012 τους όρους απελευθέρωσής του με εγγύηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Όλες οι πιθανότητες να προωθηθεί η έρευνα εξαντλήθηκαν και δεν φαινόταν πλέον αναλογικό να διατηρηθεί ούτε το αίτημα προσωρινού περιορισμού του Τζούλιαν Ασάνζ ούτε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης», δήλωσε η εισαγγελέας Μαριάνε Νάι και ζήτησε την άρση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο Ασάνζ, διαμήνυσε ότι "δεν θα ξεχάσει και δεν θα συγχωρήσει" όσους ευθύνονται για την παρατεταμένη απομόνωσή του επί επτά χρόνια –τα πέντε από τα οποία μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο– και τον εμπόδισαν να βρίσκεται μαζί με τα παιδιά του και να τα δει να μεγαλώνουν. 

"Κρατήθηκα επί επτά χρόνια χωρίς (να απαγγελθεί) κατηγορία, ενώ τα παιδιά μου μεγάλωναν και το όνομά μου σύρθηκε στη λάσπη. Δεν συγχωρώ και δεν ξεχνώ" ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο Ασάνζ, ενώ ανέβασε και μία φωτογραφία όπου εμφανίζεται χαμογελαστός.

«Είναι μια πλήρης νίκη για τον Τζούλιαν Ασάνζ. Είναι ελεύθερος να φύγει από την πρεσβεία όποτε το επιθυμεί», δήλωσε ένας από τους σουηδούς δικηγόρους του Ασάνζ, ο Περ Σάμουελσον. Ωστόσο, η βρετανική αστυνομία καραδοκεί και είναι σε ετοιμότητα να τον συλλάβει, αν δεν ακυρωθεί άμεσα το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί. «Το δικαστήριο του Ουεστμίνστερ εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ αφού αυτός δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο στις 29 Ιουνίου 2012», ενώ ήταν ελεύθερος με εγγύηση, ανέφερε σε δήλωσή της η αστυνομία του Λονδίνου. «Η Μητροπολιτική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα εφόσον εγκαταλείψει την πρεσβεία».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό, καταγγέλλει έναν ελιγμό προκειμένου να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κινδυνεύει να διωχθεί για τη δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων. 

Ερωτηθείσα αν θα υποστήριζε την έκδοση του Ασάνζ από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, η Μέι απάντησε: «Εξετάζουμε τα αιτήματα έκδοσης κατά περίπτωση όταν τα λαμβάνουμε. 

«Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί αναφορικά με βρετανική δράση σε σχέση μ' αυτόν, εάν εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού, είναι ένα επιχειρησιακό θέμα της αστυνομίας» δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. 

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ισημερινού, της χώρας που έχει παραχωρήσει άσυλο στον Ασάνζ, χαιρέτισε την απόφαση της Στοκχόλμης και κάλεσε τη Βρετανία να του παράσχει μια "ασφαλή έξοδο".

"Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν ισχύει πλέον. Η Βρετανία πρέπει να παράσχει ασφαλή έξοδο στον κ. Ασάνζ" ανέφερε, επίσης στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Γκιγιόμ Λονγκ.