Πρώην παρουσιαστής και δεξιοί του Σαρκοζί στην νέα κυβέρνηση του Μακρόν

Μια "πολυσυλλεκτική" κυβέρνηση αποτελούμενη από 22 υπουργούς και υφυπουργούς, από όλους τους χώρους, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας

Μια "πολυσυλλεκτική" κυβέρνηση αποτελούμενη από 22 υπουργούς και υφυπουργούς, εκ των οποίων έντεκα γυναίκες και έντεκα άνδρες, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Μεταξύ αυτών, τρεις υπουργοί Επικρατείας με αρμοδιότητες Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικολογίας.

Εντουάρ Φιλίπ: Ως άνδρας της Δεξιάς συστήνεται ο Γάλλος νέος πρωθυπουργός 

Από τη δεξιά και του Ρεμπουμπλικάνους προέρχονται οι δύο βασικοί υπουργοί Οικονομίας, που πρόσκειται στον Νικολά Σαρκοζί.

Ο Μπρουνό Λε Μερ, ο νέος -υπερυπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, θα είναι αρμόδιος για θέματα οικονομίας, οικονομικών, βιομηχανίας, υπηρεσιών και φορολογίας. Ο Ζεράρ Νταρμανέν είναι ο νεός υπουργός Προϋπολογισμού, με αρμοδιότητα - μεταξύ άλλων - και τη μεταρρύθμιση του κράτους.

Ο 62χρονος Νικολά Ιλό, ο δημοφιλής πρώην παρουσιαστής της τηλεόρασης που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της οικολογίας, αναλαμβάνει για πρώτη φορά υπουργείο - είναι ο νέος υπουργός Οικολογίας, με αρμοδιότητα και σε θέματα ενέργειας. Ο Ιλό είχε συνεργαστεί στο πρόσφατο παρελθόν με τον Φρανσουά Ολάντ ο οποίος τον είχε διορίσει "ειδικό απεσταλμένο για τον πλανήτη" ενόψει της Συνδιάσκεψης για το Κλίμα που οργανώθηκε στο Παρίσι το 2015.

Ο γερουσιαστής και δήμαρχος της Λιόν Ζεράρ Κολόμπ, μέλος της δεξιάς πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Είχε στηρίξει εξ αρχής τον Εμανουέλ Μακρόν και μάλιστα δάκρυσε κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του τελευταίου, την περασμένη Κυριακή. Είναι 70 ετών και για αυτόν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει υπουργικό θώκο.

Εκτός από τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, τον πρώην υπουργό Άμυνας που μετακινήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, άλλο ένα μέλος της κυβέρνησης του Μπερνάρ Καζνέβ παραμένει και στη σημερινή κυβέρνηση: η Ανίκ Ζιραρντέν, που αναλαμβάνει το υπουργείο των Υπερπόντιων Εδαφών.

Στην κυβέρνηση επιστρέφει μετά από 20 χρόνια και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Από το κέντρο προέρχονται επίσης η νέα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέ και η νέα υπουργός Άμυνας Σιλβί Γκουλάρ.

Η εκδότρια Φρανσουάζ Νισέν αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού και η πρώην πρωταθλήτρια ξιφασκίας Λορά Φλεσέλ το υπουργείο Αθλητισμού.

Αντιδράσεις 

Τα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων Μπρουνό Λε Μερ και Ζεράλντ Νταρμανέν που διορίστηκαν  σε υπουργεία-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, διαγράφηκαν από το κόμμα τους. 

«Έκαναν την προσωπική επιλογή να συμμετάσχουν στην προεκλογική εκστρατεία μαζί με τον πρωθυπουργό υπέρ των υποψηφίων του En Marche! (του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν) εναντίον των υποψηφίων μας των Ρεπουμπλικάνων- Ένωση Δημοκρατών και Ανεξαρτήτων (UDI)» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Μπερνάρ Ακουαγιέ, γνωστοποιώντας παράλληλα ότ«δεν ανήκουν πλέον στους Ρεπουμπλικάνους». 

O ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε σήμερα από τη Μασσαλία ότι η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ είναι μια «κυβέρνηση της δεξιάς» καταγγέλλοντας ιδίως τον διορισμό το Νικολά Ιλό στο υπουργείο Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης, έναν διορισμό που του «ραγίζει την καρδιά».

«Εγώ δεν έχω άποψη, πρόκειται για μια κυβέρνηση της δεξιάς, τελεία και παύλα. Όταν έχουμε ως πρωθυπουργό έναν άνδρα που αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στο λόμπι υπέρ των πυρηνικών της χώρας…» σημείωσε ο Μελανσόν, αναφερόμενος στην απασχόληση κατά το παρελθόν του επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης στην Areva.

Λίγο πριν ο Ζαν Λικ Μελανσόν κατέθεσε τον φάκελο των υποψηφίων του κόμματός του ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην περιφέρεια Μπους ντι Ρον.

Ο Φρανσουά Μπαρουάν, επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των βουλευτικών εκλογών, «λυπάται προσωπικά» για τη συμμετοχή των δύο βουλευτών του κόμματός του, Μπρουνό Λε Μερ και Ζεράλντ Νταρμαμέν στην κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ, όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα.

Και οι τρεις «αποχώρησαν, είναι επιλογή τους, δική τους απόφαση. Λυπάμαι για αυτό σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς να θέτω υπό αμφισβήτηση τους δεσμούς φιλίας που διατηρώ μαζί τους. Δεν θα διαγράψω, από την πλευρά μου, τα τόσα πολλά χρόνια μαχών που ζήσαμε μαζί» τόνισε ο γερουσιαστής δήμαρχος της Τρουά κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Τουλ (Μερτ ε Μοσέλ).

«Νέα κυβέρνηση όμως όχι κυβέρνηση της ανανέωσης. Εγγυήσεις της αριστεράς όμως το Ματινιόν και το Μπερσί στη δεξιά» ήταν το tweet του Σοσιαλιστή βουλευτή του Παρισιού.