Μαζική κυβερνοεπίθεση σε πολλές χώρες της ΕΕ

Χάκερς χτύπησαν στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας και σε πολλές ισπανικές εταιρείες

Κυβερνοεπίθεση στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας και σε πολλές ισπανικές εταιρείες – ανάμεσά τους και ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Telefonica- σημειώθηκε σήμερα, θέτοντας τις αρμόδιες αρχές σε συναγερμό. 

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι τα βρετανικά νοσοκομεία δεν ήταν συγκεκριμένα ο στόχος των χάκερ αλλά «πρόκειται για μια επίθεση σε διεθνή κλίμακα και πολλές χώρες και οργανισμοί επηρεάστηκαν» 

«Γνωρίζουμε ότι ένας αριθμός μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ανέφερε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης ιού τύπου ransomware» προσέθεσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι προσωπικά δεδομένα ασθενών κινδύνευσαν».

Στην Ισπανία, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επισήμανε ότι «επιβεβαίωσε διαφορετικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών επιχειρήσεων», από ένα ιό τύπου "ransomware", που εμποδίζει την πρόσβαση σε αρχεία έως ο χρήστης να καταβάλει λύτρα.

Ωστώσο, σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στη Μαδρίτη, το υπουργείο εμφανίζεται καθησυχαστικό: Η επίθεση «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων και δεν πρόκειται για μια διαρροή δεδομένων» . 

Το Εθνικό Κέντρο Κρυπτολογίας (CCN) – τμήμα των υπηρεσιών πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφόρησης- έκανε λόγο για μια «μαζική επίθεση ransomware».

Η επίθεση «πλήττει τα συστήματα Windows κρυπτογραφώντας όλα τους τα αρχεία και τα αρχεία των δικτύων με τα οποία συνδέονται» εξήγησε το CCN.

Πολλά ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι οι υπεύθυνοι της της Telefonica προειδοποίησαν από τα μεγάφωνα τους εργαζομένους για το πόσο επείγον είναι να κλείσουν τους υπολογιστές τους, γεγονός που επιβεβαίωσε η πηγή από την εταιρεία.