Τελεσίδικη απόφαση για τον καπετάνιο του Κόστα Κονκόρντια

Το ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας είναι ο ανώτατος βαθμός δικαιοσύνης κι έτσι ο Σκετίνο δεν έχει δικαίωμα άλλης έφεσης.

Η ιταλική δικαιοσύνη αποφασίζει οριστικά σχετικά με την ποινή του Φραντσέσκο Σκετίνο, του πρώην καπετάνιου του Κόστα Κονκόρντια, το οποίο ναυάγησε το 2012 ανοιχτά του μικρού νγσιού Τζίλιο της κεντρικής Ιταλίας, οδηγώντας στο θάνατο 32 άτομα.

Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου - ο "Καπετάν Δειλός" όπως τον ονόμασαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης - αρχικά είχε καταδικαστεί σε 16 χρόνια κάθειρξης για τον ρόλο του στο ναυάγιο του πλοίου και η ποινή του επιβεβαιώθηκε στις 31 Μαΐου του 2016, καθώς το δικαστήριο τον βρήκε ένοχο για ανθρωποκτονία, πρόκληση ναυαγίου και εγκατάλειψη πλοίου.

Ωστόσο, κατέθεσε έφεση η οποία εκδικάζεται στο ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, τον ανώτατο βαθμό δικαιοσύνη, κι έτσι ο Σκετίνο δεν έχει δικαίωμα άλλης έφεσης. 

 

Στο Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει προσφύγει μόνο ο Σκετίνο για μείωση της ποινής τους αλλά και η εισαγγελία, θεωρώντας ότι η ποινή που του επιβλήθηκε είναι πολύ ελαφριά, καθώς ο Σκετίνο εγκατέλειψε το πλοίο ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκένωσης και υπήρχαν ακόμα επιβάτες σε κατάσταση πανικού, σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

Ο εισαγγελέας έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να του αναγνωριστεί οποιοδήποτε ελαφρυντικό γιατί είχε πλήρη συνείδηση των πράξεων του.