Κι όμως ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει ποιητικά!

Νορβηγός δημιούργησε ποιητική συλλογή από τα λεγόμενα του αμερικανού προέδρου

«Ξέρω λόγια...Έχω τα καλύτερα λόγια», είπε μια μέρα ο Ντόναλντ Τραμπ με τον γνωστό στομφώδη τρόπο του.

Oι λέξεις αυτές συγκεντρώθηκαν σήμερα σε μια "ποιητική συλλογή" στη Νορβηγία.

«Αυτά που λέει ο Τραμπ είναι πιο κοντά σε ποίηση και μυθοπλασία παρά στην πραγματικότητα», λέει ο Νορβηγός Κρις Φελτ, ο οποίος δημιούργησε τη συλλογή.

Όπως είπε ο ίδιος στην εφημερίδα Aftenposten, «μας απωθεί το ότι η ρητορική του που φαντάζει να μην είναι προϊόν σκέψης ή προετοιμασίας, κέρδισε προεκλογική εκστρατεία».

Ο τίτλος της συλλογής είναι εξαιρετικά εύστοχος: «Ας Κάνουμε την Ποίηση Μεγάλη Ξανά» (από το προεκλογικό σλόγκαν του Τραμπ: «Ας Κάνουμε την Αμερική Μεγάλη Ξανά»).

Το περιεχόμενο της συλλογής αποτελείται αυστηρά από ομιλίες, συνεντεύξεις και δηλώσεις του 70χρονου κατά τη διάρκεια των ετών.

Ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές επιλογές που έγιναν ποιήματα και περιλαμβάνονται στη συλλογή είναι μια δήλωση που αναφέρεται στην κόρη του, την οποία έκανε πριν από περίπου μια δεκαετία.

«Έχω πει

αν η Ιβάνκα

δεν ήταν κόρη μου,

ίσως

να έβγαινα μαζί της»

Όπως εξηγεί ο Φελτ, τα λόγια αυτά μπορεί να είναι «υπερβολικά μάτσο, αξιοθρήνητα και να προκαλούν σύγχυση, αλλά όταν υπάρχουν κενά ανάμεσα στα αποσπάσματα, βλέπω άλλες πτυχές του εαυτού του».

Η ανάγνωση των λεχθέντων του Τραμπ ως ποίηση--κατά τον Φελτ--αποκαλύπτει «μεγαλύτερη απόγνωση, μεγαλύτερη ανασφάλεια και ίσως ένα σύνδρομο κατωτερότητας».

Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο Kagge, η πρώτη έκδοση αριθμούσε 2.000 αντίτυπα, ένα εκ των οποίων εστάλη στον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Το ερώτημα τώρα είναι αν η εμμονή του Τραμπ με τον υπερθετικό βαθμό θα καταστήσει την ποιητική συλλογή «μπεστ σέλερ»...