To Συνταγματικό Συμβούλιο ανακήρυξε επίσημα τον Μακρόν πρόεδρο της Γαλλίας

Ο Μακρόν θα αναλάβει καθήκοντα με την ολοκλήρωση της θητείας του Φρανσουά Ολάντ την Κυριακή 14η Μαΐου τα μεσάνυχτα.

To Συνταγματικό Συμβούλιο ανακήρυξε επίσημα σήμερα τον Εμανουέλ Μακρόν τον 8ο πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας, αφού συγκέντρωσε ποσοστό 66,10% των ψήφων έναντι 33,90% της αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

«Καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, το Συνταγματικό Συμβούλιο τον ανακηρύσσει "εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας"», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου Λοράν Φαμπιούς ενώπιον δημοσιογράφων.

Ο Μακρόν θα αναλάβει καθήκοντα αρχής γενομένης από την ολοκλήρωση της θητείας του Φρανσουά Ολάντ την Κιριακή 14η Μαΐου τα μεσάνυχτα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ υπέβαλε την παραίτησή του και αυτή της κυβέρνησής του στον απερχόμενο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, κατά την πολιτική παράδοση στη χώρα. 

Σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γαλλική προεδρία, ο Ολάντ αποδέχεται τυπικά την παραίτηση, «όπως ορίζει η δημοκρατική παράδοση», και ζητεί από τον Καζνέβ να παραμείνει σε υπηρεσιακό ρόλο για να «χειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις ως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.