Γερμανοί στρατιώτες σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Γερμανούς πολιτικούς

Συνελήφθη δεύτερος στρατιώτης που κατηγορείται ότι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση

Στη δίνη ενός στρατιωτικού σκανδάλου βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Γερμανία, καθώς αποκαλύπτονται συνεχώς ακροδεξιά στοιχεία. Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα έναν δεύτερο στρατιώτη που κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε μια συνωμοσία, μαζί με έναν αξιωματικό και έναν φοιτητή, για τη διάπραξη τρομοκρατική επίθεση εναντίον Γερμανών πολιτικών προσποιούμενοι τους Σύρους πρόσφυγες.

«Ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος ότι σχεδίαζε μια σοβαρή βίαιη ενέργεια εναντίον του κράτους βάσει των ακροδεξιών απόψεών του», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η αρχή έγινε στις 26 Απριλίου, με έναν ακροδεξιό υπαξιωματικό ο οποίος είχε καταγραφεί ως Σύρος πρόσφυγας με ψεύτικο όνομα και χωρίς να μιλά αραβικά και σχεδίαζε να προβεί σε τρομοκρατικές ενέργειες, με στόχο να ενοχοποιήσει τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στη χώρα.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι το όνομα του νέου υπόπτου είναι Μαξιμίλιαν Τ. και είναι 27χρονος Γερμανός. Ο πρώτος στρατιώτης και ο φοιτητής έχουν ταυτοποιηθεί ως ο Φράνκο Α. και Ματίας Φ. αντίστοιχα και συνελήφθησαν στις 26 Απριλίου. 

Ο πρώην πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας φέρονται να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πιθανών στόχων των επιθέσεων που προετοίμαζαν οι ύποπτοι, οι οποίοι ήθελαν να κάνουν τις ενέργειές τους να φανούν έργο ισλαμιστών, τονίζεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Οι αποκαλύψεις έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την υπουργό αμύνης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρόσφατα αναγκάστηκε να αναβάλει την επίσκεψή της στις ΗΠΑ ενώ σήμερα δεσμεύθηκε να κάνει μεταρρυθμίσεις στον στρατό. 

Η φον ντερ Λάιεν, που δέχεται επικρίσεις επειδή υπονόησε ότι οι περισσότεροι στρατιώτες είναι ακροδεξιοι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ενημερώσει μια ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου, αρμόδια για θέματα άμυνας, σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται για την υπόθεση και τα ακροδεξιά στοιχεία στον στρατό.

Ο Γερμανίδα υπουργός επεσήμανε επίσης ότι θα αναθεωρηθούν οι κανονισμοί του στρατού σχετικά με τον τρόπο που τα στρατεύματα αντιμετωπίζουν την παράδοση και τις γερμανικές αξίες. Η τελευταία φορά που είχαν επικαιροποιηθεί οι κανόνες αυτοί ήταν το 1982.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέναντι στους επικριτές της: «Πρόκειται για μια απίστευτη ιστορία με ακροδεξιό εξτρεμιστικό υπόβαθρο, το οποίο δικαίως η υπουργός Άμυνας δεν προσπάθησε να υποβαθμίσει, αλλά αντίθετα είπε τα πράγματα όπως έχουν», τόνισε η Μέρκελ στον τηλεοπτικό σταθμό WDR. «Πρέπει να ερευνήσουμε αν αυτού του είδους τα πράγματα συμβαίνουν συχνά», πρόσθεσε.

Το σκάνδαλο έχει επίσης προκαλέσει ερωτήματα για την ικανότητα του προσωπικού των υπηρεσιών όπου καταγράφονται για πρώτη φορά οι πρόσφυγες προτού υποβάλουν αίτηση για άσυλο.