Γκάμπριελ σε Μέρκελ: Χαλαρή δημοσιονομική πολιτική μετά την εκλογή Μακρόν

Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει τον Μακρόν για να αντιμετωπίσει το αυξημένο λαϊκιστικό αίσθημα και τον ευρωσκεπτικισμό στη Γαλλία, επισήμανε ο Γκάμπριελ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε τους συντηρητικούς υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να υιοθετήσουν μια λιγότερο άκαμπτη στάση σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής έναντι του νέου προέδρου της Γαλλίας, του Εμανουέλ Μακρόν.

«Πρέπει να πάψουμε να αναμετρώμεθα με τους Γάλλους μόνιμα με τον δείκτη υψωμένο, εμποδίζοντας τα πάντα κι αναγκάζοντάς τους να εκλιπαρούν, ας το πούμε, για κάθε εκατοστό ευελιξίας» στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κορυφαίο στέλεχος του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει τον Μακρόν για να αντιμετωπίσει το αυξημένο λαϊκιστικό αίσθημα και τον ευρωσκεπτικισμό στη Γαλλία, επισήμανε ο Γκάμπριελ.

Ο Γκάμπριελ επισήμανε τη δέσμευση που έχει κάνει η Γαλλία στο στρατιωτικό πεδίο για την αντιμετώπιση εξτρεμιστικών οργανώσεων στην Αφρική, κάνοντας λόγο περί μιας σημαντικής συμβολής του Παρισιού στην υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και σε αυτή την περίπτωση «ο πρόεδρος της Γαλλίας ζητάει τα συναφή κόστη να μην υπολογιστούν στον προσδιορισμό του ελλείμματος της χώρας—και αποτυγχάνει λόγω της αντίστασης που προβάλλει ο υπουργός Οικονομικών», πρόσθεσε ο Γκάμπριελ. «Πράγματα σαν κι αυτό πρέπει να σταματήσουν».

Αντ' αυτού, η κυβέρνηση της Γερμανίας πρέπει να υποστηρίξει ενεργά το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν περί της απόκτησης ενιαίου προϋπολογισμού της ευρωζώνης και περί μεγαλύτερων δαπανών για την τόνωση της ανάπτυξης και της οικονομίας», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να πάψουμε να υποκρινόμαστε ότι εμείς είμαστε το άλογο που τραβάει το κάρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε οι μεγάλοι κερδισμένοι σε δημοσιονομικούς και οικονομικούς όρους, είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στις εξαγωγές διότι όλοι αγοράζουν τα προϊόντα μας».