Ο Ιλίρ Μέτα νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας με μόλις 87 ψήφους

Η αντιπολίτευση απείχε και από τη σημερινή συνεδρίαση, την τέταρτη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με 87 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος της Βουλής, Ιλίρ Μέτα, εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας και διαδέχεται τον Μπουγιάρ Νισάνι.

Στην Αλβανική Βουλή υπάρχουν 140 έδρες αλλά η αντιπολίτευση απείχε και από τη σημερινή συνεδρίαση, την τέταρτη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο Μέτα, την τριετία 1999-2002 ήταν πρωθυπουργός της Αλβανίας και από το 2002 μέχρι και σήμερα διετέλεσε δύο φορές υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπερίσα.

Μετά τον ανασχηματισμό το Σεπτέμβριο του 2010 ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας. Στις 14 Ιανουαρίου του 2011, ύστερα από τη δημοσίευση βίντεο, που είχε τραβηχτεί κρυφά τον Μάρτιο του 2010 και στο οποίο ο Μέτα φαίνεται να ζητά από τον τότε Υπουργό Οικονομίας Ντριτάν Πρίφτι την παραχώρηση, σε συγκεκριμένη εταιρία, χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού, άδειας λειτουργίας για υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης αναγκάστηκε σε παραίτηση που έγινε δεκτή από τον Σαλί Μπερίσα.

Στις 21 Ιανουαρίου οργανώθηκε από την αντιπολίτευση διαδήλωση στα Τίρανα με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης στη διάρκεια της οποίας ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.