Οι δημοσκοπήσεις του β’ γύρου έστειλαν «διακοπές» τη Λεπέν

Ο Μακρόν προηγείται στον β' γύρο με 10 μονάδες και η Λεπέν εμφανίζεται πλέον ως υποψήφια πρόεδρος όλων των Γάλλων

Η Μαρίν Λεπέν πέρασε την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών στη Γαλλία, με όχι μεγάλη διαφορά από τον Μακρόν.  Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της Γαλλίας που ένας υποψήφιος της ακροδεξιάς περνάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Είχε προηγηθεί, το 2002, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο πατέρας της Μαρίν και συνιδρυτής του Εθνικού Μετώπου. 

Γαλλία-προεδρικές: Μακρόν 24,01%, Λεπέν 21,30% τα τελικά αποτελέσματα 

Αμέσως, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας και της ΕΕ, από τον Ολάντ και τον μεγάλο χαμένο Φιγιόν, μέχρι τον Γιούνκερ, τον Μοσκοβισί και τον Σούλτς, έσπευσαν να εκφράσουν την στήριξή του στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν.

Πατριωτικό μέτωπο στη Γαλλία για να μη βγει η Λεπέν πρόεδρος

Οι δημοσκοπήσεις που βγήκαν μετά τις εκλογές της Κυριακής δείχνουν σαρωτική νίκη του Μακρόν: 

- Σύμφωνα με το Elabe, ο Εμμανουέλ Μακρόν εκτιμάται ότι θα εκλεγεί στις 7 Μαϊου με 64%.

- Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop- Fiducial, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει την Λεπέν με 60% έναντι 40%

- Σε παρόμοια ποσοστά κινείται και το Opinionway που προβλέπει 61% για τον Μακρόν και 39% για την Λεπέν.

Με βάση αυτά τα δεδομένα εξηγείται η χθεσινή απόφαση της Μαρίν Λεπέν να αποσυρθεί προσωρινά από την ηγεσία του κόμματος, πράγμα που δεν είχε κάνει ο πατέρας της το 2002, όταν είχε προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντίπαλο τον Ζακ Σιράκ.

Μετά αυτές τι προβλέψεις η Λεπέν ανακοίνωσε ότι «μπαίνει σε άδεια» από την ηγεσία του κόμματος της, του Εθνικού Μετώπου: «Έτσι, απόψε, δεν είμαι πια η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου. Είμαι η υποψήφια για τη γαλλική προεδρία». 

Η Μαρίν Λεπέν απομακρύνεται από το κόμμα με στόχο να συσπειρώσει πίσω της τους εθνικιστές, όσους είναι υπέρ της εξόδου από την Ευρώπη ή κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά δεν συμφωνούν με το πρόγραμμα του Εθνικού Μετώπου. Δικαιολόγησε την απόφασή της χρησιμοποιώντας τη φράση του στρατηγού Ντε Γκωλ πως « Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων».

Όσο για την μεγάλη διαφορά με τον Μακρόν που δίνουν οι δημοσκοπήσεις η Λεπέν τόνισε, «Δέκα μονάδες διαφορά, πιστέψτε με, είναι απολύτως εφικτό» να καλυφθούν.