Στις 3 Μαΐου το μεγάλο ντιμπέιτ Μακρόν – Λεπέν

Οι δυο τους υπόσχονται ανανέωσης της πολιτικής τάξης που βρίσκεται σε παρακμή, αλλά με διαμετρικά αντίθετα προγράμματα.

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που πήραν το εισιτήριο για τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους την 3η Μαΐου, τέσσερις ημέρες πριν από τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών της 7ης Μαΐου.

Μεγάλη παράδοση της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας, η τηλεμαχία ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών αποτελεί ένα "υποχρεωτικό" στάδιο για τους υποψηφίους εδώ και δεκαετίες.

«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον αντίπαλο όπως είχαμε δηλώσει καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας» επισήμανε στενός συνεργάτης του Μακρόν.

Νωρίτερα σήμερα, ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν Νταβίντ Ρασλίν, επισήμανε ότι αυτή η τηλεοπτική αναμέτρηση «πρέπει να διεξαχθεί», καθώς αποτελεί μια ευκαιρία οι Γάλλοι ψηφοφόροι «να δουν απόλυτα ξεκάθαρα τις δύο επιλογές της κοινωνίας που προτείνει ο ένας και ο άλλος υποψήφιος».

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της Γαλλίας που ένας υποψήφιος της ακροδεξιάς περνάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Είχε προηγηθεί, το 2002, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο πατέρας της Μαρίν και συνιδρυτής του Εθνικού Μετώπου.

Ο 39χρονος κεντρώος και η 48χρονη πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου επικράτησαν στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας αντίστοιχα ποσοστά 23,75% και 21,53% των ψήφων και εξουδετερώνοντας τις υποψηφιότητες των παραδοσιακών κομμάτων, του Σοσιαλιστικού και του κεντροδεξιού κόμματος οι Ρεπουμπλικάνοι.

Επίσης, η πρώτη δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Μακρόν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας καθώς εμφανίζεται να επικρατεί με 61%, έναντι 39% της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου. 

Οι δυο τους παρουσιάζονται ως η ενσάρκωση της ανανέωσης της πολιτικής τάξης που βρίσκεται σε παρακμή, προτείνοντας ωστόσο διαμετρικά αντίθετα προγράμματα:

- Το ένα είναι φιλοευρωπαϊκό και φιλελεύθερο, τόσο σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

- Το δεύτερο υπεραμύνεται της εξόδου από την ευρωζώνη ή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπόσχεται μορατόριουμ στη μετανάστευση.

Ο Ολάντ ψηφίζει Μακρόν

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 7 Μαΐου, θα ψηφίσει τον κεντρώο ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν, επειδή η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα συνιστούσε έναν "κίνδυνο" για το μέλλον της χώρας.

"Η παρουσία της άκρας δεξιάς (σ.σ. στον δεύτερο γύρο) για άλλη μια φορά θέτει έναν κίνδυνο για τη χώρα μας (...) Απέναντι σε έναν τέτοιο κίνδυνο, επιβάλλεται η κινητοποίηση και η σαφήνεια των επιλογών. Από την πλευρά μου, θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν" είπε ο Ολάντ.

Διαβάστε ακόμα: Συσπείρωση συντηρητικών και σοσιαλιστών υπέρ του Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι στον δεύτερο γύρο διακυβεύεται η θέση της Γαλλίας στον κόσμο, καλώντας όλους τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Μακρόν απέναντι στη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου.

"Αυτό που διακυβεύεται είναι η ενότητα της Γαλλίας, η συμμετοχή της στην Ευρώπη και η θέση της στον κόσμο", είπε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του. Πρόσθεσε ότι θα ψηφίσει τον πρώην υπουργό Οικονομίας επειδή είναι ο ικανότερος να ενώσει τον γαλλικό λαό.

Το βράδυ της Κυριακής ο Ολάντ συνεχάρη τηλεφωνικά τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηλυσίων και κατόπιν υπουργός Οικονομίας, μεταξύ 2014-16.