Η βασίλισσα Ελισάβετ γίνεται σήμερα 91 ετών και δεν σκοπεύει να παραιτηθεί

Ωστόσο, παρότι χαίρει άκρας υγείας, έχει αρχίσει να μεταβιβάζει σταδιακά τα επίσημα καθήκοντά της στα νεότερα μέλη της οικογένειας

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, η γηραιότερη μονάρχης με τη μεγαλύτερη θητεία στο θρόνο παγκοσμίως, γιορτάζει σήμερα τα 91α γενέθλιά της. 

Όπως κάθε χρόνο, 41 κανιοβολισμοί θα ριφθούν από το Χάιντ Παρκ και 62 από τον Πύργο του Λονδίνου. Κατά τ' άλλα η βασίλισσα θα γιορτάσει ως συνήθως σε στενό κύκλο.

Είθισται η βασίλισσα να γιορτάζει τα γενέθλιά της σε δύο φάσεις: ιδιωτικά την ίδια ημέρα και επίσημα τον Ιούνιο με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κεντρικό Λονδίνο, σύμφωνα με την παμπάλαια παράδοση που καθιερώθηκε ώστε οι εορτασμοί να μην κινδυνεύουν από τα καπρίτσια του καιρού.

Το σοβαρό κρυολόγημα που πέρασε τα Χριστούγεννα και προκάλεσε ανησυχίες δεν είναι παρά μια κακή ανάμνηση. Ωστόσο η βασίλισσα, παρότι συνεχίζει να χαίρει άκρας υγείας, έχει αρχίσει να μεταβιβάζει σταδιακά τα επίσημα καθήκοντά της στα νεότερα μέλη της οικογένειας, καθώς δέχεται τη φθορά και τους περιορισμούς της ηλικίας της. 

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο ότι η βασίλισσα παραδίδει την αναδοχή 25 εθνικών οργανισμών και φιλανθρωπικών οργανώσεων στα νεότερα μέλη της οικογένειας. 

Το πρόγραμμά της προβλέπει ωστόσο σχεδόν ένα επίσημο καθήκον καθημερινά. 

Ο πρωτότοκος γιος της βασίλισσας και διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Κάρολος, την εκπροσωπεί όλο και περισσότερο στα ταξίδια στο εξωτερικό όπως και οι εγγονοί της Χάρι και Ουίλιαμ.

Παρά το γεγονός ότι η βασίλισσα μεταβιβάζει όλο και περισσότερο τα καθήκοντά της, δεν τίθεται θέμα γι αυτή να εγκαταλείψει τον θρόνο, σύμφωνα με την συγκλίνουσα άποψη των ειδικών της μοναρχίας. Πιστή στον "όρκο" της ότι "θα αφιερώσει τη ζωή της, είτε μακρά είτε σύντομη είναι, στην υπηρεσία των υπηκόων της", τον οποίο έδωσε με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της ενώ επισκεπτόταν με τους γονείς της τη Νότια Αφρική. Η ομιλία της είχε μεταδοθεί από τη ραδιοφωνία του Κέηπ Τάουν.

Αυτή η χρονική συνέπεια συμβάλλει στη δημοτικότητα της Ελισάβετ, η οποία βρίσκεται σήμερα στο απόγειό της. Η βασίλισσα που πάντα φρόντιζε να μένει μακριά από την πολιτική, αναδεικνύεται ένας από τους τελευταίους παράγοντες συνοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο που κλυδωνίζεται από τους τοπικισμούς και είναι βαθιά διχασμένο μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.