Χειρόγραφο μήνυμα για το ISIS στο πτώμα του δράστη στο Παρίσι

Ένα Κοράνι βρέθηκε επίσης στο αυτοκίνητο του Καρίμ Σερφί, ενός Γάλλου 39 ετών

Ένα χειρόγραφο μήνυμα υπέρ του "Νταές", της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βρέθηκε κοντά στο πτώμα του επιτιθέμενου που σκότωσε έναν αστυνομικό το βράδυ της Πέμπτης (χθες) στα Ηλύσια Πεδία, στη Λεωφόρο Σανζ Ελιζέ στο Παρίσι, προτού σκοτωθεί από πυρά των αστυνομικών, δήλωσε σήμερα πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Ένα Κοράνι βρέθηκε επίσης στο αυτοκίνητο του Καρίμ Σερφί, ενός Γάλλου 39 ετών. Ο δράστης  γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την "ριζοσπαστικοποίησή" του, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. 

Εκτός από το καλάσνικοφ που χρησιμοποίησε στην επίθεση, στο όχημά του βρέθηκαν επίσης ένα αεροβόλο και πολλά μαχαίρια.

Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος - που ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση - ανακοίνωσε ότι δράστης ήταν ο Αμπού Γιούσεφ ο Βέλγος. 

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τρία μέλη της οικογένειας του Καρίμ Σερφί, τα οποία και ανακρίνει.

"Προηγούμενα" με την αστυνομία 

Ο Σερφί ήταν Γάλλος υπήκοος και ζούσε με τη μητέρα του στο προάστιο Σελ, στο ανατολικό Παρίσι. Είχε καταδικαστεί από τη γαλλική δικαιοσύνη για παλαιότερες ένοπλες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, πριν από 16 χρόνια. Είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης 10 ετών επειδή το 2001, αφού έκλεψε ένα αυτοκίνητο, άνοιξε πυρ εναντίον δύο αστυνομικών με πολιτικά που προσπάθησαν να τον συλλάβουν. Ενώ ήταν υπό κράτηση πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, αφού του άρπαξε το όπλο του.

Ο Σερφί αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2015, αφού εξέτισε άλλα δύο χρόνια στη φυλακή για άλλα αδικήματα. Είχε συλληφθεί ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο γιατί φέρεται ότι απείλησε να σκοτώσει αστυνομικούς, όμως αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Θολό τοπίο για τον δεύτερο ύποπτο

Εν τω μεταξύ, σύγχυση επικρατεί σχετικά με τον δεύτερο συνεργό, ο οποίος αρχικά ανακοινώθηκε ότι διέφυγε και η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης. Ο δεύτερος ύποπτος δράστης παραδόθηκε σήμερα σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας, στο Βέλγιο.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας είχε δηλώσει αρχικά ότι αναζητείται ένας δεύτερος άνδρας για τον οποίο οι αρχές δεν γνωρίζουν προς το παρόν με ποιον τρόπο και αν συνδέεται με το περιστατικό στο Σανζ Ελιζέ. "Δεν αποκλείουμε τίποτα", είπε ο Πιερ-Ανρί Μπραντέ.

Ο ύποπτος αυτός ονομάζεται Γιουσούφ Ελ Οσρί, σύμφωνα με ένα έγγραφο το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει τις αντίστοιχες γαλλικές πριν από την επίθεση ότι ο Ελ Οσρί είναι ένα "πολύ επικίνδυνο άτομο που κατευθύνεται στη Γαλλία" με μια υπερταχεία Thalys.

Όπως δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, ο άνδρας για τον οποίο ενημέρωσαν οι βελγικές αρχές τις γαλλικές είναι ηλικίας 35 ετών, χαρακτηρίζεται «πολύ επικίνδυνος» και εξετάζεται η εμπλοκή του σε μια βελγική υπόθεση.

Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης της επίθεσης στα Ηλύσια ήταν Βέλγος, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρη η ταυτότητά του.