Ένοπλοι γάζωσαν αστυνομικούς στο Παρίσι – Νεκρός ο ένας δράστης

Πιθανό να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές

Νεκρός από πυρά ένοπλων έπεσε ένας αστυνομικός στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, ενώ δύο ακόμα τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας.

Αστυνομικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναφέρουν ότι οι δράστες, που ήταν τουλάχιστον δύο, άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών, προτού ο ένας εξ αυτών σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά. Ο νεκρός δράστης φέρεται να ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται ήδη στο σπίτι του, ανατολικά του Παρισίου, και πραγματοποιούν έρευνες.

Ο δεύτερος δράστης διέφυγε, γεγονός που πιθανόν να συνδέεται με ένα άλλο περιστατικό που σημειώθηκε λίγο αργότερα, και πάλι κοντά στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, με πυροβολισμούς, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Αστυνομική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι η αστυνομία έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον δεύτερο ύποπτο, ο οποίος φέρεται να έφτασε στη Γαλλία με τρένο από το Βέλγιο.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από ένωση αστυνομικών, ο άτυχος αστυνομικός πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ βρισκόταν σε όχημα που ήταν σταματημένο σε κόκκινο φανάρι από διερχόμενο οδηγό. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ένας άνδρας βγήκε από το όχημά του και άρχισε να πυροβολεί με ένα καλάσνικοφ.

Η αστυνομία από την αρχή εκτιμούσε ότι πιθανότατα πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, κάτι που φαίνεται πως επιβεβαιώνεται, καθώς σύμφωνα με το προσκείμενο στο Ισλαμικό Κράτος πρακτορείο Amaq, η τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Μάλιστα, αναφέρεται στον ένα δράστη ως "στρατιώτη" της, ονόματι Αμπού Γιουσίφ "Ο Βέλγος".

Όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι πρόκειται για επίθεση που σχετίζεται με την τρομοκρατία, δήλωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν σε κατάσταση επαγρύπνησης κατά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι σήμερα θα συγκληθεί επείγουσα συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, άμυνας και πληροφοριών.

Πάντως, νωρίτερα άλλες αστυνομικές πηγές εκτιμούσαν ότι πιθανόν να πρόκειται για απόπειρα ένοπλης ληστείας, ενώ εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωνε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξακριβωθεί το κίνητρο των δραστών, αν και υπογράμμισε πως οι δράστες σκόπιμα έβαλαν στο στόχαστρο αστυνομικούς.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters ανέφερε πως είδε ένα ελικόπτερο να πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις πάνω από το κεντρικό Παρίσι, σε μια κατά τα φαινόμενα επιχείρηση της αστυνομίας.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι και ανακοίνωσε πως οι σταθμοί του μετρό στην γραμμή 1 κοντά στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων παραμένουν κλειστοί.