Κλειστά σύνορα υπόσχεται η Μέι στους Βρετανούς αν εκλεγεί πάλι

Ποντάρει στους οπαδούς του σκληρού Brexit η Βρετανή πρωθυπουργός

Η Τερέζα Μέι θα δεσμευτεί στους ψηφοφόρους των πρόωρων εκλογών της 8ης Ιουνίου ότι θα σταματήσει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της Ε.Ε. προς τη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η οποία επικαλείται δικές της πηγές από τους Συντηρητικούς. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να δεσμευτεί ότι η χώρα της θα αποσυρθεί από την ενιαία αγορά της Ε.Ε. και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

Η πρωθυπουργός αιτιολόγησε την απόφασή της να ζητήσει εκλογές, λέγοντας πως έτσι η νέα κυβέρνηση της χώρας θα έχει λυμένα τα χέρια της εν όψει των περίπλοκων διαδικασιών της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αρχηγοί κρατών των υπολοίπων 27  κρατών - μελών της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις 29 Απριλίου για να συντάξουν τις βασικές αρχές τις οποίες θα ακολουθήσουν στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία.

Τι θα σηματοδοτήσουν οι εκλογές για το BREXIT; 

Εάν η Μέι κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Ιουνίου, η θέση της θα ενισχυθεί στην πατρίδα της αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Εξασφαλίζοντας μια ευρεία πλειοψηφία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα είναι λιγότερο υποχρεωμένη στους ακραίους ευρωσκεπτικιστές στους κόλπους του κόμματός της, ενώ το να εκλεγεί νέα πρωθυπουργός της χώρας θα ενισχύσει και την ίδια προσωπικά όπως και τον ρόλο της.

Θα της δώσει επίσης περισσότερο χώρο στο εσωτερικό της Βρετανίας για να διαπραγματευτεί τους όρους για το Brexit, το οποίο βάσει του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος θα λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2019. Το να περιμένει έως το 2020 προκειμένου να πραγματοποιήσει εκλογές, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους μόλις ένα χρόνο μετά την αποχώρηση από την ΕΕ.

Με το να προκηρύξει τις εκλογές τον Ιούνιο, η Τερέζα Μέι θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη άνεση κινήσεων εντός της Βρετανίας, καθώς οι νέες εκλογές αναμένεται ότι δεν θα διεξαχθούν έως το 2022. Αυτό θα της έδινε τον χώρο που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις του Brexit.

Ωστόσο παίρνοντας αυτό το ρίσκο σημαίνει επίσης ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία θα διεξάγουν εκλογές το 2017.