Γιούνκερ: Με τους επόμενους θα μιλήσουμε σοβαρά για Brexit

Η ΕΕ δεν θέλει να περιμένει και πολύ για το Brexit αλλά όπως διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πραγματικές και σοβαρές συζητήσεις θα γίνουν με τους... επόμενους, όποιοι και αν είναι αυτοί, στη Βρετανία. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πιστεύει ότι οι συζητήσεις δεν μπορούν να περιμένουν αλλά δεν μπορούν να γίνουν παρά μετά τις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου που προκηρύχθηκαν στη Βρετανία.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος της Κομισιόν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είχαν χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία, έπειτα από την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για την πρόθεση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

«Μετά την συνομιλία, ο πρόεδρος θεωρεί ότι οι πραγματικές πολιτικές διαπραγματεύσεις για το Αρθρο 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσουν μετά τις προβλεπόμενες για την 8η Ιουνίου εκλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι βρετανικές εκλογές δεν μεταβάλλουν το χρονοδιάγραμμα.

«Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις επρόκειτο να αρχίσουν τον Ιούνιο», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει στις αρχές του Μαΐου την «πρότασή» της στα κράτη μέλη σχετικά με την εντολή που θα έχουν οι διαπραγματευτές της ΕΕ, με επικεφαλής τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Στην συνέχεια, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί επισήμως στις 22 Μαΐου από τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ταυτόχρονα με τις «οδηγίες» των 27 για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι «οδηγίες» αυτές θα είναι περισσότερο λεπτομερείς από τους «κατευθυντήριους άξονες» των διαπραγματεύσεων, που έχουν ήδη προταθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και οι οποίοι θα υιοθετηθούν κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 29ης Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απέκλεισε το ενδεχόμενο το Λονδίνο να έχει λόγο για την τύχη των δύο ευρωπαϊκών υπηρεσιών που σήμερα έχουν έδρα στο βρετανικό έδαφος, της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής(EBA) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (EMA).

«Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να έχουν έδρα σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απόφαση σχετικά με την EBA και την EMA δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων του Brexit, αποτελεί συνέπεια του Brexit», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει λόγο στην μεταφορά της έδρας των υπηρεσιών», κατέληξε.