Τουρκία δημοψήφισμα: Το “ναι” θα φέρει οικονομικές μεταρρυθμίσεις;

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όμως αυτοί παραμένουν επιφυλακτικοί

Η τουρκική κυβέρνηση εκτιμά ότι, αν εγκριθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, θα είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν οι πολυαναμενόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά, όμως οι επενδυτές δεν είναι τόσο βέβαιοι.

Οι Τούρκοι ψηφίζουν σήμερα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία έχει στόχο να δώσει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περισσότερες εξουσίες. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εκτιμά ότι το δημοψήφισμα θα του επιτρέψει να επιταχύνει την υιοθέτηση νομοσχεδίων και να παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων στον φορολογικό και τον επενδυτικό τομέα που επιθυμούν οι επενδυτές, κυρίως οι ξένοι.

Αν και κάποτε θεωρούνταν μια από τις πιο υποσχόμενες αναπτυσσόμενες οικονομίες, η Τουρκία έχει πληγεί από το μαζικό ξεπούλημα της λίρας εξαιτίας των ανησυχιών για τη διάβρωση των θεσμών και την αυξανόμενη επιρροή του Ερντογάν στην πολιτική σκηνή της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όμως αυτοί παραμένουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητες ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, να απελευθερωθεί η αγορά εργασίας και να αυξηθούν οι εξαγωγές.

«Η μακροπρόθεσμη προοπτική της Τουρκίας θα γίνει θετική αφού το δημοψήφισμα άρει την πολιτική αβεβαιότητα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber χθες Δευτέρα. «Έχουμε προετοιμάσει τις μεταρρυθμίσεις, όμως δεν είχαμε την ευκαιρία να τις εφαρμόσουμε συστηματικά, θα επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις από τον Μάιο του 2017. Σε αυτές περιλαμβάνονται βελτιώσεις στο επενδυτικό περιβάλλον και μεταρρυθμίσεις στον φορολογικό και δικαστικό τομέα», εξήγησε.

«Έχουμε ξανακούσει τα επιχειρήματα αυτά», απαντά ο Ουίλιαμ Τζάκσον του Capital Economics του Λονδίνου. «Δεν το έχουμε δει ποτέ να συμβαίνει, τουλάχιστον όχι τα τελευταία έξι ή επτά χρόνια. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος», πρόσθεσε.

Αν και κάποιοι επενδυτές φαίνεται να προετοιμάζονται για νίκη του «ναι», η άμεση αντίδραση είναι πιθανό να μην έχει μεγάλη διάρκεια, με τις αγορές να ενδιαφέρονται κυρίως για το τι θα συμβεί μετά.

«Το τι θα συμβεί μετά το δημοψήφισμα στην πραγματικότητα θα έχει μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις για την Τουρκία και πιστεύουμε ότι μετά τη βραχυπρόθεσμη και την άμεση αντίδραση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι παράγοντες της αγοράς θα επικεντρωθούν στα επακόλουθα», εκτίμησε ο Οζγκούρ Αλτούγ επικεφαλής οικονομολόγους στην BGC Partners.

Και στη συνέχεια είναι πιθανό να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις, κυρίως επειδή το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να είναι πολύ πιθανό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ