Κομισιόν: Αυστηρή προειδοποίηση σε Πολωνία και Ουγγαρία για τους πρόσφυγες

Καλεί τις κυβερνήσεις να δεχθούν μετανάστες αλλιώς θα αναλάβει νομική δράση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέτεινε σήμερα την πίεση που ασκεί στην Πολωνία και στην Ουγγαρία ώστε να δεχθούν αιτούντες άσυλο βάσει του σχεδίου της για τη μετανάστευση, απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει νομική δράση.

Η συρροή περίπου 1,6 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ την περίοδο 2014-2016 έχει οδηγήσει σε καβγάδες για το πώς θα μοιραστεί το φορτίο ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Μόνο περίπου 16.340 άνθρωποι έχουν επανεγκατασταθεί έως τώρα βάσει του επείγοντος σχεδίου που λήγει τον Σεπτέμβριο.

Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη καθυστερούν την υλοποίηση του σχεδίου για τη μετεγκατάσταση 160.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Καθυστερήσεις παρατηρούνται και από άλλα κράτη μέλη, με αποτέλεσμα αυτό το σχέδιο αυτό να παραμένει καθηλωμένο.

«Αν τα κράτη μέλη δεν αυξήσουν τον αριθμό των επανεγκαταστάσεων σύντομα, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να ασκήσει τις εξουσίες της... για εκείνα που δεν θα έχουν συμμορφωθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιτροπή.

Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία έχουν δεχθεί πολύ λίγους αιτούντες άσυλο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογραμμίσει και τη δική τους αδύναμη απόκριση στο σχέδιο.

Η Επιτροπή είχε προτείνει να επιβάλει πρόστιμο στα κράτη μέλη για την άρνησή τους να δεχθούν μετανάστες, αλλά η πολιτική υποστήριξη για ένα τέτοιο βήμα δεν ήταν μεγάλη. Μια προσφυγή στο δικαστήριο δεν θα επίλυε γρήγορα το ζήτημα, αλλά θα μπορούσε να προστεθεί στην αυξανόμενη πίεση για δράση από άλλα κράτη-μέλη.

Περίπου 14.000 άνθρωποι περιμένουν αυτή τη στιγμή την επανεγκατάστασή τους από την Ελλάδα, ανέφερε η Επιτροπή. Συνέστησε στην Ιταλία να επισπεύσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες και τις διαδικασίες ασφαλείας καθώς αυτή τη στιγμή περίπου 3.500 άνθρωποι περιμένουν να επανεγκατασταθούν.

Η Ουγγαρία έχει προσφύγει κατά του σχεδίου επανεγκατάστασης που υποχρεώνει κάθε κράτος μέλος να δεχθεί έναν συγκεκριμένο αριθμό αιτούντων άσυλο. Η ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει οριστεί για τις 10 Μαΐου.ου.