Οι κόκκινες γραμμές της ΕΕ στη διαπραγμάτευση για το Brexit

Πρώτα η αποχώρηση και μετά συμφωνία για την μελλοντική, κυρίως εμπορική, σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία τις «κόκκινες γραμμές» των διαπραγματεύσεων του Brexit. Οι όροι που τίθενται από το Κοινοβούλιο συμπίπτουν σε πολλά σημεία με το σχέδιο του οδικού χάρτη των διαπραγματεύσεων που παρουσίασε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η απόφαση επιμένει στο γεγονός ότι οι όροι του διαζυγίου θα ορισθούν πριν συνομολογηθεί μία νέα συμφωνία που θα ορίζει τις σχέσεις - κυρίως οικονομικές - ανάμεσα στην ΕΕ και το Λονδίνο, αντίθετα με τις εκπεφρασμένες επιθυμίες της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. 

Η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική συνέλευση θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία συνομολογηθεί ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση.

Η απόφαση που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να τηρήσει όλες τις οικονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως μέλος της Ενωσης και αυτός ο λογαριασμός μπορεί να ανέλθει σε 55 έως 60 δισεκατομμύρια ευρώ. 

«Δεν θα προσπαθήσουμε ποτέ να τιμωρήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, απλώς θα του ζητήσουμε να πληρώσει για ό,τι έχει δεσμευθεί ως κράτος μέλος, πρέπει να κάνουμε τους λογαριασμούς μας, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ ενώπιον των ευρωβουλευτών πριν από την ψηφοφορία.

Το κείμενο της απόφασης προβλέπει ακόμα ότι οι συνομιλίες για τις μεταβατικές ρυθμίσεις μπορούν να ξεκινήσουν κατά την περίοδο των δύο ετών που προβλέπεται να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις, εάν καταγραφεί πραγματική πρόοδος προς την διαμόρφωση της συμφωνίας αποχώρησης. 

Η απόφαση ζητεί επίσης την προστασία των δικαιωμάτων των τριών εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και του ενός εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτοί οι άνδρες και αυτές οι γυναίκες να γίνουν όμηροι στις διαπραγματεύσεις, να βυθιστούν στην άβυσσο της αβεβαιότητας», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα του βέτο, εάν οι όροι που θα τεθούν στην απόφαση δεν τηρηθούν. Προτεραιότητά μας είναι σήμερα η προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που απειλούνται από το Brexit», προειδοποίησε ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα.

Πολλοί ευρωβουλευτές που έλαβαν τον λόγο προειδοποίησαν τους Βρετανούς ότι «μία προσέγγιση α λα καρτ»δεν αποτελεί επιλογή και ότι η συμμετοχή στην ενιαία αγορά είναι δυνατή μόνο με αντάλλαγμα την τήρηση της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων.