Αποζημίωση 24.000 ευρώ στους τρανσέξουαλ που ευνουχίστηκαν υποχρεωτικά

Πρόκειται για ανθρώπους που υπέστησαν υποχρεωτικό ευνουχισμό προκειμένου να κάνουν εγχείριση αλλαγής φύλου

Αποζημίωση θα δίδει η Σουηδία σε όσους τρανσέξουαλ ανθρώπους ευνουχίστηκαν αναγκαστικά, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που φέρνει η κεντροαριστερή κυβέρνηση στη Βουλή της χώρας. Σύμφωνα με το ν/σ, όσοι άνδρες και γυναίκες αναγκάστηκαν να υποστούν υποχρεωτικό ευνουχισμό, προκειμένου να τους επιτραπεί να κάνουν εγχείριση αλλαγής φύλου, θα λαμβάνουν αποζημίωση περίπου 24.000 ευρώ.

Μέχρι το 2013, ήταν υποχρεωτικό στην Σουηδία όσοι επιθυμούσαν να κάνουν εγχείριση αλλαγής φύλου, να υποστούν ευνουχισμό.

Υπολογίζεται ότι την αποζημίωση θα λάβουν περίπου 800 πολίτες.

Η Σουηδία, αν και θεωρείται χώρα πρότυπο κατά των διακρίσεων έχει μια σκοτεινή ιστορία που ανάγεται περίπου στα 1930, όταν οι Ρομά που ζούσαν στη χώρα υφίσταντο αναγκαστικό ευνουχισμό – στειρώσης, προκειμένου να διατηρηθεί η φυλετική καθαρότητα των Σουηδών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 63.000 άνθρωποι – κατά τη μεγάλη τους πλειονότητα γυναίκες- στειρώθηκαν μεταξύ του 1953 και του 1975, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του σουηδικού κράτους.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξακολουθούν να θεωρουν απαραίτητη τη στείρωση προκειμένου να αναγνωριστεί σε κάποιον το δικαίωμα να κάνει αλλαγή φύλου, σύμφωνα με το Transgender Europe.