Άρχισαν να ψηφίζουν οι Τούρκοι της EE για το δημοψήφισμα

Ξεκίνησε η διαδικασία πρόωρης ψήφου στη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Δανία

Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, η διαδικασία πρόωρης ψήφου ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία. Οι Τούρκοι πολίτες με δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία μπορούν να ψηφίζουν στα προξενεία της χώρας τους, έως τις 9 Απριλίου, στη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Δανία. 

Στο εξωτερικό φέρεται να ζουν συνολικά 2,97 εκατομμύρια Τούρκοι υπήκοοι που διατηρούν το δικαίωμα ψήφου στη χώρα τους, με τα δύο τρίτα από αυτούς να βρίσκονται σε πέντε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Στη Γερμανία - όπου υπάρχει τεταμμένο κλίμα τον τελευταίο μήνα στις σχέσεις με την Αγκυρα - ζουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι, ωστόσο δικαίωμα ψήφου έχουν 1,4 εκατ. 

Στο τουρκικό προξενείο του Βερολίνου σχηματίστηκαν ουρές από ψηφοφόρους ενώ ορισμένοι υποστηρικτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το προξενείο. 

Μεγάλη φέρεται να είναι η προσέλευση των Τούρκων υπηκόων και στην Αυστρία στις κάλπες στα τουρκικά προξενεία, στη Βιέννη και σε δύο άλλες αυστριακές πόλεις –Σάλτσμπουργκ και Μπρέγκεντς.

Στην Αυστρία ζουν πάνω από 300.000 πολίτες τουρκικής προέλευσης, από τους οποίους οι 108.561 διατηρούν την τουρκική υπηκοότητα και έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν σήμερα και μέσα στις επόμενες δεκατρείς ημέρες στις κάλπες στις προξενικές αρχές της χώρας τους στις τρεις αυστριακές πόλεις.