Ολοταχώς για τρίτη θητεία στη Βουλγαρία ο Μπορίσοφ

Προηγείται στα exit polls το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού της χώρας

Το συντηρητικό κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ δείχνει να επικρατεί έναντι των Σοσιαλιστών στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Βάσει των exit polls, το συντηρητικό κόμμα Gerb εξασφαλίζει ποσοστό μεταξύ 32,2% και 32,8% των ψήφων, έναντι 28% και 28,4% για τους Σοσιαλιστές (PSB).

Αυτή η επίδοση αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για μια τρίτη θητεία για τον Μπόικο Μπορίσοφ, στο πλαίσιο ενός συνασπισμού με μικρότερα κόμματα. Ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο συνασπισμός αυτός πιθανόν να είναι εύθραυστος, αν το μικρό κόμμα Ρεφορμιστικό Μπλοκ δεν μπει στη Βουλή, καθώς σε αυτήν την περίπτωση ο Μπορίσοφ θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες με άλλα, λιγότερα πρόθυμα κόμματα.

Ο ίδιος ο Μπορίσοφ, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, τόνισε πως αυτό του δίνει μία σαφή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και υπογράμμισε πως θα καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να σχηματίσει το συντομότερο δυνατό μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Από την πλευρά του, το κόμμα των Σοσιαλιστών αναγνώρισε την ήττα του. «Θέλουμε να συγχαρούμε τους νικητές του GERB» δήλωσε η Κορνέλια Νίνοβα σε δημοσιογράφους. Αν και το κόμμα της διπλασίασε τα ποσοστά του σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2014, δεν κατάφερε να επικρατήσει του GERB.

Η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος πρόσθεσε: «Εάν αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση και ανατεθεί σε εμάς η εντολή, θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση για τη Βουλγαρία».