SOS από τον πάπα Φραγκίσκο αλλά και “ευχαριστώ” στον Τσίπρα

Η αλληλεγγύη είναι “το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στις σύγχρονες μορφές λαϊκισμού”, το μήνυμα του ποντίφικα στους Ευρωπαίους ηγέτες

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα “κενό αξιών” και “κινδυνεύει να πεθάνει”, προειδοποίησε ο πάπας Φραγκίσκος, ενώπιον των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στο Βατικανό, την παραμονή της 60ης επετείου από τη Συνθήκη της Ρώμης.

“Όταν ένα σώμα χάνει την αίσθηση της κατεύθυνσης και δεν μπορεί πια να κοιτάζει μπροστά, βιώνει μια οπισθοδρόμηση και μακροπρόθεσμα κινδυνεύει να πεθάνει”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ένα ολοένα αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και διαμηνύοντας πως η μεγαλύτερη αλληλεγγύη είναι “το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στις σύγχρονες μορφές λαϊκισμού”.

Ο ποντίφικας κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να προωθήσουν την “κληρονομιά των ιδεωδών και των πνευματικών αξιών” με μεγαλύτερο πάθος, εξηγώντας πως “είναι το καλύτερο αντίδοτο ενάντια στο κενό αξιών της εποχής μας, που παρέχει γόνιμο έδαφος για κάθε μορφή εξτρεμισμού”.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο προσφυγικό ζήτημα, καλώντας την Ευρώπη να μην κλείνεται στον εαυτό της ορθώνοντας τείχη. “Δεν είναι αρκετό να χειριστούμε τη σοβαρή μεταναστευτική κρίση των τελευταίων ετών σαν να ήταν απλά ένα αριθμητικό ή οικονομικό πρόβλημα ή ένα ζήτημα ασφάλειας”, τόνισε και έκανε λόγο για ένα ανησυχητικό “κενό μνήμης” ανθρώπων που βλέπουν τους σημερινούς μετανάστες που φεύγουν από τις χώρες τους για να σωθούν από τον πόλεμο και την πείνα ως απειλή για τον άνετο τρόπο ζωής τους, ξεχνώντας πως η σύγχρονη Ευρώπη ξεπήδησε από τις στάχτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη μαζική μετανάστευση.

To "ευχαριστώ" στον Αλέξη Τσίπρα

Σε σύντομη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πάπας Φραγκίσκος τον ευχαρίστησε για όλα όσα έχει κάνει για τους κοινωνικά αδύναμους και τους φτωχούς, για τον αγώνα που δίνει για την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και για την στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα και αναφέρθηκε στον αγώνα που κάνει ο ίδιος και η κυβέρνησή του για την κοινωνική δικαιοσύνη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Οι ευχαριστίες του Ποντίφικα για την προσφορά της Ελλάδας στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, στην προστασία των αδύναμων και ιδιαίτερα των προσφύγων, με έκαναν να αισθανθώ περήφανος", ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός.