Ένας Έλληνας υποψήφιος βουλευτής της Μέρκελ στο Ντίσελντορφ

Ο ελληνικής καταγωγής Χρήστος Κατζίδης πέφτει στη μάχη του σταυρού για τις τοπικές εκλογές στη Ρηνανία-Βεστφαλία

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ελληνικής καταγωγής Χρήστος Κατζίδης έχει ξεκινήσει την την προεκλογική του εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές στη Ρηνανία-Βεστφαλία, με στόχο μια θέση στην τοπική βουλή του Ντίσελντορφ. 

Με όπλα την εμπειρία σε θέματα ασφάλειας και εκπαίδευσης και το ελληνικό ταμπεραμέντο, ο υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) θέλει να βγει η παράταξή του πρώτο κόμμα για να εκπαραθυρώσει τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Ο Χρήστος Κατζίδης κατάγεται από Έλληνα πατέρα, γεννημένο στη Θεσσαλονίκη, που ήρθε στη Γερμανία αρχές της δεκαετία του 60 μέσω Βελγίου. Η οικογένεια μετακόμισε από το Ντίσελντορφ στη Βόννη, όπου ο Χρήστος σπούδασε, εργάστηκε ως στέλεχος της αστυνομίας, έκανε οικογένεια και ανακάλυψε το πάθος του για την πολιτική.

Αν και δεν μιλάει ελληνικά – ο πατέρας του δεν είχε χρόνο να του μάθει, όπως δήλωσε ο ίδιος στη Deutsche Welle – παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, βέβαια λόγω Τραμπ και προβλημάτων με την Τουρκία η Ελλάδα έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο, αλλά τα οικονομικά προβλήματα είναι πολύ μεγάλα», λέει. «Ήμουν πριν ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα με τα ξαδέλφια μου σε αναζήτηση ελλήνων προγόνων μου και μίλησα με πολλούς από τις οικογένειές τους που υποφέρουν βέβαια από την οικονομική κρίση. Είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να πω ότι επί χρόνια η ελληνική πολιτική έκανε πολλά λάθη, γι αυτό φέρει και την κύρια ευθύνη».

Ο Χρήστος Κατζίδης ρίχνει το ανάθεμα και στην ευρωπαϊκή πολιτική που αντιμετώπισε τα δημοσιονομικά χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, ή η Ισπανία με αφέλεια. Χρειάζεται μεγαλύτερη αυστηρότητα και πειθαρχία, πιστεύει, γιατί καμιά χώρα δεν ωφελήθηκε από το να ζει μόνο με δανεικά.