Όπλα και εικόνες φόνων στα social media του μαθητή που άνοιξε πυρ

Οι αρχές συνέλαβαν σήμερα και τον αδελφό ενός φίλου του δράστη

Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα για τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν χθες Πέμπτη σε ένα Λύκειο της Γαλλίας έθεσαν υπό προσωρινή κράτηση τον αδελφό ενός φίλου του δράστη, δήλωσε σήμερα πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

Είναι ο δεύτερος άνθρωπος που τίθεται υπό προσωρινή κράτηση μετά τον δράστη, έναν έφηβο 16 ετών. Ο μαθητής, του οποίου τα κίνητρα συνδέονται προφανώς με τις κακές σχέσεις που είχε με τους συμμαθητές του, άνοιξε πυρ χθες στο Λύκειό του στην Γκρας (νοτιοανατολική Γαλλία).

Οι πυροβολισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά 14 άνθρωποι – που είτε τραυματίστηκαν από τα πυρά είτε από άλλη αιτία– μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του σχολείου. Ο δράστης συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση και «άρχισε να μιλάει» όταν τέθηκε υπό κράτηση, σύμφωνα με την προσκείμενη στην έρευνα πηγή.

Τρεις έφηβοι και ο λυκειάρχης εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί να νοσηλεύονται.

Περίστροφα και χειροβομβίδες βρέθηκαν πάνω στον νεαρό χωρίς προς το παρόν να έχει εκτιμηθεί η επικινδυνότητά τους. Ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε στο σακίδιό του προτού εξουδετερωθεί μέσα στο κτίριο.

Στους λογαριασμούς με το όνομα του δράστη στο Facebook, στο Twitter και στο Yahoo μπορεί κανείς να δει φωτογραφίες και βίντεο δολοφονιών όπως εκείνη στο λύκειο Κόλουμπαϊν των Ηνωμένων Πολιτειών, τους πυροβολισμούς σε ένα λύκειο του Κολοράντο που προκάλεσαν 13 θανάτους το 1999, καθώς και ένα βίντεο όπου κάποιος που φοράει μάσκα κλόουν κραδαίνει ένα πιστόλι.

«Τρόμος σε λύκειο»: η πρώτη σελίδα της γαλλικής εφημερίδας Parisien/Aujourd’hui παρουσιάζει το σοκ που προκάλεσαν οι πυροβολισμοί σε μια χώρα που έχει τεθεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης έπειτα από ένα κύμα τζιχαντιστικών επιθέσεων χωρίς προηγούμενο το 2015 και το 2016.

«Καμία διασύνδεση δεν μπορεί να υπάρξει με μια τρομοκρατική επιχείρηση», δήλωσε ωστόσο χθες η εισαγγελέας της Γκρας Φαμπιέν Ατζορί.

«Πρόκειται προφανώς για παράλογη ενέργεια ενός νεαρού ευάλωτου άνδρα γοητευμένου από τα όπλα», εκτίμησε η υπουργός Παιδείας Νατζά Βαλό-Μπελκασέμ.