Πέθανε η αμετανόητη γραμματέας του Γιόζεφ Γκέμπελς

Σε ηλικία 106 ετών έφυγε από τη ζωή η Μπρουνχίλντε Πομζέλ

Σε ηλικία 106 ετών έφυγε από τη ζωή η Μπρουνχίλντε Πομζέλ, η πρώην γραμματέας του περίφημου υπουργού Προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας Γιόζεφ Γκέμπελς, που μέχρι τέλους δήλωνε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις θηριωδίες κατά των Εβραίων. Μάλιστα, η ίδια λέγεται ότι έχασε έναν Εβραίο φίλο στο Ολοκάυτωμα. 

Μετά τον πόλεμο, η Πόμζελ φυλακίστηκε από τις Σοβιετικές αρχές και για πέντε χρόνια. Μέχρι το 2011 ήταν στην αφάνεια, ελάχιστοι γνώριζαν για τη ζωή της- μέχρι το 2011, όποτε γυρίστηκε ένα ντοκιμαντέρ για την ίδια. 

Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μια Γερμανική Ζωή», η γυναίκα μίλησε για τα τρία χρόνια συνεργασίας της με τον Γκέμπελς, τον οποίο περιέγραψε ως άνθρωπο καλλιεργημένο και ευγενή, που μέσα σε λίγα λεπτά μπορούσε να μεταμορφωθεί σε μαινόμενο νάνο.

"Τον έβλεπα κάθε μέρα σε απόσταση 10-15 μέτρων, ερχόταν στο γραφείο με ένα είδος ευγενούς κομψότητας - και στη συνέχεια τον έβλεπα να μεταμορφώνεται σε έναν ορμητικό νάνο.  Λοιπόν, δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε μια μεγαλύτερη αντίθεση" είπε στο ντοκιμαντέρ.

Ο Γκέμπελς και η γυναίκα του αυτοκτόνησαν την 1η Μαΐου του 1945, μία μέρα μετά τον Χίτλερ, αφού πρώτα δηλητηρίασαν τα 6 παιδιά τους. Για την ακρίβεια, βγήκαν στον κήπο της Καγκελαρίας, όπου διέταξαν τον διοικητή των SS Γκίντερ Σβέγκερμαν να τους εκτελέσει με περίστροφο.

Μάλιστα, οι άνδρες της φρουράς προσπάθησαν να αποτεφρώσουν τις σορούς αλλά η βενζίνη που είχαν δεν έφτασε. Οι σοροί κάηκαν, αλλά όχι μέχρις αδυναμίας αναγνωρίσεως. Οι Σοβιετικοί βρήκαν τα σώματα και τα αναγνώρισαν- παίρνοντας και τις σχετικές φωτογραφίες.