Frontex: ΜΚΟ συνεργάζονται με διακινητές στη Μεσόγειο

Μετανάστες και πρόσφυγες παίρνουν από τους διακινητές «σαφείς οδηγίες προκειμένου να φτάσουν σε συγκεκριμένα σωστικά σκάφη και εντολές να μην συνεργάζονται με τις αρχές»

Την διαπίστωση ότι Μη Κυβερνητικές ανθρωπιστικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, συνεργάζονται με τους διακινητές που τους μεταφέρουν παράνομα κάνει σε  εμπιστευτική έκθεσή της προς τις αρχές της ΕΕ η Frontex.

Σύμφωνα με την έκθεση, την οποία δημοσιεύουν οι FT, πριν από την αναχώρηση οι μετανάστες και οι πρόσφυγες παίρνουν από τους διακινητές  «σαφείς οδηγίες για την ακριβή κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν, προκειμένου να φτάσουν σε συγκεκριμένα σωστικά σκάφη των ΜΚΟ».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «οι άνθρωποι που διασώθηκαν από σκάφη ΜΚΟ συχνά δεν ήταν διατεθειμένοι να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές». Μάλιστα, σε ορισμένους είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες να μην συνεργαστούν με τις Ιταλικές αρχές και με τους υπαλλήλους της Frontex».

Στην έκθεση της τελευταίας εβδομάδας, η διασυνοριακή υπηρεσία της ΕΕ καταγράφει τη πρώτη διαπιστωμένη περίπτωση διακινητών που οδηγούσαν μετανάστες απευθείας σε σκάφος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Από την πλευρά τους, οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αρνούνται κατηγορηματικά ότι συνεργάζομαι με λαθρεμπόρους και υποστηρίζουν ότι ψάχνουν συνεχώς για πλοιάρια και συνήθως τα εντοπίζουν πρώτοι, πριν αυτά προλάβουν να εκπέμψουν σήμα κινδύνου. 

«Δεν νομίζω ότι αυτό λέγεται συνεργασία» δήλωσε η Ορελί Ποντιέ, σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που συμμετέχει στον εντοπισμό και τη διάσωση με δύο σκάφη. 

Η όξυνση της προσφυγικής κρίσης έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.700 ανθρώπους μόνο φέτος, οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου, είτε περνώντας από την Αφρική στην Ιταλία, είτε από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.