Την άνοιξη του 2017 το δημοψήφισμα του Ερντογάν στην Τουρκία

Εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές, το 2019, επιθυμεί η Άγκυρα

Η Τουρκία σκοπεύει να πραγματοποιήσει ως τον επόμενο Μάιο το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές, βάσει των οποίων θα ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου.

Στη συνέχεια θα προχωρήσει στη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ταυτόχρονα το 2019, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί.

«Το δημοψήφισμα φαίνεται ότι μπορεί να διεξαχθεί γύρω στον Μάρτιο ή Απρίλιο, αλλά ίσως να αναβληθεί ως τον Μάιο», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αποκλείοντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από το 2019.

Ο Τσανακλί δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα υποβάλει την πρότασή του για τις συνταγματικές αλλαγές στο κοινοβούλιο σήμερα και ότι το εθνικιστικό κόμμα MHP πρόκειται να υποστηρίξει το νομοσχέδιο.

Οποιαδήποτε συνταγματική αλλαγή απαιτεί τη στήριξη τουλάχιστον 330 βουλευτών του κοινοβουλίου, που συνολικά έχει 550 έδρες, προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε δημοψήφισμα. Το AKP έχει 316 βουλευτές και το MHP 39.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε δηλώσει στο CNN Turk ότι δεν υπάρχουν θέματα με το νομοσχέδιο.

Βάσει του ισχύοντος συντάγματος η θέση του προέδρου είναι κυρίως τυπική. Όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κέρδισε στην πρώτη άμεση εκλογή προέδρου από τον λαό το 2014, έχει δηλώσει ότι η λαϊκή εντολή που έχει λάβει του δίνει το δικαίωμα να εμπλέκεται περισσότερο στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία χρειάζεται την ισχυρή ηγεσία ενός προέδρου με εκτελεστικές εξουσίες, όπως αυτόν που έχουν στις ΗΠΑ ή τη Γαλλία, ώστε να αποφεύγονται οι εύθραυστοι κυβερνητικοί συνασπισμοί.