Σε αυτή τη φωτό, μόνο ένας από τους 5 ηγέτες παραμένει στη θέση του…

Μέρκελ, Ομπάμα, Κάμερον, Ρέντσι και Ολάντ συνομιλούν στη σύνοδο των G5, τον Απρίλιο του 2016. Που να ήξεραν ότι ήταν η τελευταία φορά...

Μπαράκ Ομπάμα, Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι και Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκαν στα τέλη Απριλίου του 2016 στο Αννόβερο για να τονίσουν ότι «μία δυνατή και ενωμένη Ευρώπη είναι αναγκαία για ολόκληρο τον κόσμο καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τη διεθνή τάξη». 

Οι φωτογραφίες της συνάντησής τους έμελλε να αποκτήσουν ιστορική αξία καθώς από τους 5, μόνο η Γερμανιδα καγκελάριος είναι σήμερα στη θέση της: Μέσα σε 9 μήνες, το πολιτικό σκηνικό της ΕΕ και των ΗΠΑ άλλαξε δραματικά, ως αποτέλεσμα της παγκόσμια κοινωνικό-πολιτικής κρίσης...

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2016, μετά το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για το Brexit. O Ιταλός πρωθυπουργός πριν δύο μέρες, μετά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. 

Από την 9η Νοεμβρίου, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι πια πρόεδρος των ΗΠΑ - δεν μπορούσε να διεκδικήσει τρίτη θητεία - και διάδοχός του αναδείχθηκε στις προεδρικές ο άκρως αμφιλεγόμενος λαικιστής και ρατσιστής Ντόναλντ Τραμπ. 

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις προεδρικές του 2017 - χαρακτηρίστηκε ο πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος στην ιστορία της χώρας. 

Η Μέρκελ αντίθετα, πανεξελέγη σήμερα στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών για τέταρτη θητεία, με ποσοστό 89,5% των ψήφων των συνέδρων του CDU.