Παγώνει η παραίτηση του Ματέο Ρέντσι λόγω προϋπολογισμού

Ο πρόεδρος Ματαρέλα ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του ωσότου το κοινοβούλιο εγκρίνει τον προϋπολογισμό

Στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο μετέβη το βράδυ της Δευτέρας ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προκειμένου να υποβάλει την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του στον Σέρτζο Ματαρέλα, μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ωστόσο, o πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας ζήτησε από τον Ρέντσι να αναβάλει την παραίτησή του ωσότου το κοινοβούλιο να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να τεθούν σε ισχύ αυτόματα έκτακτοι δημοσιονομικοί κανόνες την 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση Rai, αυτό που προέκυψε από την συνομιλία του Ρέντσι με τον Σέρτζιο Ματαρέλα είναι ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας φέρεται διατεθειμένος να παραμείνει στη θέση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού από τη Γερουσία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα ζητήσει, πιθανότατα, ψήφο εμπιστοσύνης από τους γερουσιαστές, για να επισπεύσει την έγκριση του προϋπολογισμού. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν την στήριξή τους στην κυβερνητική συμμαχία. Κατά συνέπεια, εκτός από θεαματικές εκπλήξεις, την πολιτική εμπιστοσύνη τους θα εκφράσουν, όπως πάντα, το Δημοκρατικό Κόμμα και η Νέα Κεντροδεξιά.

Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, παρά την ήττα του στο δημοψήφισμα, ο Ματέο Ρέντσι δεν εννοεί να αποσυρθεί από την πολιτική, ούτε να παραιτηθεί από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. 

Μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο Ματαρέλα, ο Ιταλός απερχόμενος πρωθυπουργός επέστρεψε στο κυβερνητικό μέγαρο για να συνομιλήσει με τους υπουργούς του.

Μετά την παραίτηση του Ρέντσι, ο πρόεδρος Ματαρέλα ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όμως μοιάζει πιθανότερο το σενάριο να προτείνει αντίθετα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Διαβάστε αναλυτικά: Τα τρία πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ιταλία

Κυκλοφορούν ήδη πολλά ονόματα για τον διάδοχο του Ρέντσι. Επικρατέστεροι θεωρούνται ο νυν υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στενός συνεργάτης του Ρέντσι, αλλά κι ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να χειριστεί κυρίως την τροποποίηση του εκλογικού νόμου πριν από τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές.

Ενδέχεται επίσης να αποφασίσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ωσότου εκπνεύσει η θητεία του Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), το οποίο ζητεί τη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν.