Σουλτς και Τουσκ χαιρετίζουν τη νίκη του Βαν ντερ Μπέλεν

«Βαριά η ήττα του αντιευρωπαϊκού εθνικισμού και λαϊκισμού»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαιρέτισε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία κάνοντας λόγο για «βαριά ήττα του αντιευρωπαϊκού εθνικισμού και λαϊκισμού».

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε ικανοποίηση για τη νίκη του οικολόγου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν έναντι του ακροδεξιού υποψηφίου, κρίνοντας ότι η νίκη αυτή θα συντείνει στη διατήρηση της ενότητας της Ευρώπης. «Με ιδιαίτερη χαρά σας συγχαίρω ολόψυχα για την εκλογή σας. Στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και προσωπικά, σας εύχομαι κάθε επιτυχία», δήλωσε ο Τουσκ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας τη «σημαντική συμβολή της Αυστρίας στην αναζήτηση κοινών λύσεων στην Ευρώπη και στη διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας».

Ο 72χρονος Βαν ντερ Μπέλεν απέσπασε το 53,3% των ψήφων, σύμφωνα με τις προβλέψεις που μετέδωσε η δημόσια αυστριακή τηλεόραση, έναντι 46,7% για τον 45χρονο Χόφερ, αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου και στέλεχος του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο πρώην επικεφαλής των Αυστριακών Πρασίνων χαιρέτισε σήμερα τη «νίκη μιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας».