Αντιδρούν γιατί δε θέλουν “Οδό Στιβ Τζομπς” στην περιοχή τους

Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του ιδρυτή της Apple διχάζει το δημοτικό συμβούλιο του 13ου διαμερίσματος του Παρισίου

Στα δύο έχει κοπεί το δημοτικό συμβούλιο του 13ου διαμερίσματος του Παρισίου, και υπαίτιος γι' αυτό (άθελά του, βέβαια) είναι ο θρυλικός ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς!

Ο τοπικός δήμαρχος Ζερόμ Κουμέ θέλει να δώσει σε έναν από τους δρόμους του 13ου διαμερίσματος του Παρισίου το όνομα του εφευρέτη του iPhone, θέλοντας να τιμήσει την προσφορά του στην εξέλιξη της τεχνολογίας, όμως η πρότασή του αυτή προσκρούει στις αντιδράσεις αριστερών μελών του δημοτικού συμβουλίου, που αμφισβητούν την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Τζομπς.

“Ο Στιβ Τζομπς επελέγη λόγω της επίδρασής του στην ανάπτυξη των προσωπικών υπολογιστών και επειδή ήταν ένας αληθινός επιχειρηματίας”, δήλωσε μία εκπρόσωπος του δημάρχου στο Reuters, εξηγώντας πως μεταξύ των προσώπων που προτείνονται, μαζί με τον Στιβ Τζομπς, για να δώσουν τα ονόματά τους σε δρόμους του διαμερίσματος είναι ο Βρετανός μαθηματικός και “πατέρας” των υπολογιστών Άλαν Τούρινγκ, η Αμερικανίδα πρωτοπόρος του προγραμματισμού Γκρέις Μάρεϊ Χόπερ και ο πολιτικός μηχανικός Eugene Freyssinet, που εφηύρε το προεντεταμένο σκυρόδεμα.

Οι επιλογές των προσώπων αυτών δεν είναι τυχαίες: είναι όλοι τους οραματιστές, πρωτοπόροι της τεχνολογίας και εφευρέτες, και τα ονόματά τους θα δοθούν σε δρόμους γύρω από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Halle Freyssinet, ο οποίος μέσα στο 2017 θα μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα για start-up επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Όμως ειδικά για τον Στιβ Τζομπς οι διαφωνίες που υπάρχουν είναι έντονες από τους κομμουνιστές, που μάλιστα αποτελούν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, και ασκούν κριτική στον ιστορικό ιδρυτή της Apple για τις κακές εργασιακές συνθήκες στα εργοστάσια όπου κατασκευάζονταν και κατασκευάζονται τα προϊόντα της, αλλά και για τις τακτικές φοροαποφυγής που κατηγορείται ότι ακολουθεί η Apple. “Η επιλογή του Στιβ Τζομπς είναι λανθασμένη, με βάση την κληρονομιά που έχει αφήσει πίσω του”, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Η απάντηση του δημάρχου ήρθε μέσω Twitter: “Ο Στιβ Τζομπς δεν είναι ένας τέλειος άνθρωπος, όμως έχει αλλάξει τις καθημερινές μας ζωές εκλαϊκεύοντας τους υπολογιστές, το ποντίκι και το smartphone”.

Το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία εντός της επόμενης εβδομάδας.