Συγκλονιστική η ιστορία ευθανασίας του 41χρονου εθισμένου σε αλκοόλ

"Ο Mark έστρεψε το βλέμμα του αλλού, αναστέναξε βαθιά. Η τελευταία του αναπνοή"

Άλλη μια ιστορία ευθανασίας βλέπει το φως της δημοσιότητας προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα. Η υπόθεση αφορά σε έναν άντρα από την Ολλανδία ο οποίος θέλησε να τερματίσει τη ζωή του εξαιτίας του σοβαρού εθισμού του με τον αλκοόλ. 

Ο Mark Langedijk, 41 ετών, επέλεξε την ημέρα που έμελλε να είναι και η τελευταία του εν ζωή, να την περάσει λέγοντας ανέκδοτα, πίνοντας μπίρα και τρώγοντας σάντουιτς με ζαμπόν. Δίπλα του, είχε τα μέλη της οικογένειάς του. Άφησε την τελευταία του πνοή με θανατηφόρα ένεση στο σπίτι των γονιών του, στις 14 Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα κατέγραφε ο αδελφός του και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Linda. Ο Marcel Langedijk, έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι ο αδελφός του είχε ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, είχε την απεριόριστη αγάπη των γονιών του και έμαθε μόλις πριν 8 χρόνια ότι πάλευε με τον εθισμό του αλκοολισμού. 

"Ήμουν ιδιαίτερα εξοργισμένος με τον Mark", λέει ο αδελφός του "Στην αρχή, κάναμε ότι θα έκαναν και οι περισσότεροι: προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε. Ιδιαίτερα οι γονείς μου έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να σώσουν τον Mark". Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς του παρά τον πολυετή εθισμό και τις 21 απόπειρες απεξάρτησης σε ειδικά κέντρα, πίστευαν σε ένα"αίσιο τέλος". Τελικά όμως, έμειναν εμβρόντητοι όταν ο γιος τους τους ανακοίνωσε ότι είχε επιλέξει να πεθάνει... Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Mark, υπέβαλε την αίτηση και αυτή εγκρίθηκε από γιατρό -H ευθανασία, αν και τυπικά παράνομη στην Ολλανδία, είναι ανεκτή από το 1997και επιτρέπεται έπειτα από ιατρική γνωμάτευση και μόνον εάν συντρέχουν τρεις συγκεκριμένοι λόγοι: ο ασθενής να είναι ετοιμοθάνατος, να έχει επίγνωση της κατάστασής του, να αποδέχεται ανεπιφύλακτα τη διαδικασία και η διαβίωσή του να χαρακτηρίζεται ανυπόφορη. 

Όπως σημειώνει το δημοσιογραφικό μέσο blendle.com, την ημέρα του θανάτου του "γέλασε, ήπιε, κάπνισε, έφαγε ζαμπόν και σούπα με κεφτεδάκια μέχρι που έφτασε ο γιατρός στο πατρικό του, στις 15:15 μ.μ.". Ο γιατρός εξήγησε στον ίδιο και τους παριστάμενους τη διαδικασία που ακολουθείται, πριν ζητήσει από τον "ενδιαφερόμενο" να ξαπλώσει στο κρεβάτι και να παραμείνει ψύχραιμος. 

"Εκείνη τη στιγμή, όλοι ξεσπάσαμε σε λυγμούς. Υποσχεθήκαμε ότι θα είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλο, εκφράσαμε την αγάπη μας, ότι θα νοιαζόμαστε... Αν δεν ήταν μια τέτοια φρικτή στιγμή, θα ήταν μια καλή στιγμή". 

Η περιγραφή του αδελφού του, συγκλονίζει: "Ο Mark έστρεψε το βλέμμα του αλλού, αναστέναξε βαθιά. Η τελευταία του αναπνοή. Ο Δρ. Marijke έκανε την ένεση, το πρόσωπό του άλλαξε, έχασε το χρώμα του. Ο μικρός μου αδελφός ήταν νεκρός...".

Με αφορμή τον τερματισμό της ζωής του Ολλανδού, η πολιτικός του συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, Fiona Bruce εξέφρασε την ανησυχία της αναφορικά αν ένας τέτοιος νόμος, νόμος της ευθανασίας, θα έπρεπε να ισχύησει και στη χώρα της. "Όταν κάποιος υποφέρει από έναν τέτοιο εθισμό, όπως ο αλκοολισμός, πρέπει να λαμβάνει την κατάλληλη υποστήριξη και όχι να επιλέγει την ευθανασία". Ως απάντηση στις ενστάσεις της Bruce, ο Marcel Langedijk δήλωσε στον Independent: "Δε μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου σε αυτό και να λες στον εαυτό σου ότι όλα είναι θεραπεύσιμα. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο αδελφός μου υπέφερε από κατάθλιψη και στρες και προσπάθησε να το 'γιατρέψει' με αλκοόλ. Προέρχεται από μια κανονική οικογένεια, και δεν ήθελε να του συμβεί κάτι τέτοιο. Χαίρομαι που ο αδελφός μου δεν πήδηξε μπροστά από ένα τρένο... Ο αλκοολισμός και η κατάθλιψη είναι αρρώστιες, όπως είναι ο καρκίνος. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτά θέλουν να ξεφύγουν με ανθρώπινο τρόπο...".