Γιατί οι χορτοφάγοι σιχαίνονται τα νέα πλαστικά χαρτονομίσματα;

Χιλιάδες Βρετανοί διαμαρτύρονται για το χαρτονόμισμα των 5 λιρών, αντιτιθέμενοι στη χρήση ζωικών προϊόντων για την παραγωγή του

Τα νέα, πλαστικά χαρτονομίσματα των 5 λιρών στη Βρετανία που κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο είναι αδιάβροχα, σούπερ ανθεκτικά (αντέχουν ακόμα κι αν μπουν κατά λάθος στο πλυντήριο!) και πολύ δύσκολο να παραχαραχτούν. Κι όμως, χιλιάδες Βρετανοί δεν θέλουν ούτε να τα βλέπουν. Ο λόγος είναι η χρήση ζωικού λίπους, το οποίο είναι ένα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτών των χαρτονομισμάτων.

Μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, μία διαδικτυακή πρωτοβουλία κατά των πλαστικών χαρτονομισμάτων έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 13.000 υποστηρικτές.

«Είναι απαράδεκτο για τα εκατομμύρια των vegans και χορτοφάγων στη Βρετανία», αναφέρεται στο κείμενο της πρωτοβουλίας. «Απαιτούμε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε ζωικά προϊόντα στην παραγωγή νομισμάτων που είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε», επισημαίνεται ακόμα, ενώ σημειώνεται ότι υπάρχουν και θρησκευτικές ομάδες που πιθανόν να αντιτίθενται στη χρήση ζωικών προϊόντων.

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας δεν αρνείται ότι χρησιμοποιεί πράγματι ένα πολυμερές που περιλαμβάνει ίχνη ζωικού λίπους για την παραγωγή των χαρτονομισμάτων, ωστόσο διευκρινίζει πως τέτοιες ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως και σε σαπούνια, αλλά και σε γλυκίσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2017 αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Βρετανία και το πλαστικό χαρτονόμισμα των 10 λιρών, το οποίο θα απεικονίζει τη συγγραφέα Τζέιν Όστεν.