Εγκώμια Σόιμπλε για Φιγιόν και Ρέντσι, μύδροι κατά Λεπέν

"Ελπίζω ότι η κα Λεπέν δεν θα γίνει ποτέ πρόεδρος στη Γαλλία", δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπλεξε σήμερα το εγκώμιο του οικονομικού προγράμματος του υποψήφιου της κεντροδεξιάς για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Φιγιόν και δήλωσε πως ελπίζει ότι η Μαρίν Λεπέν, η ακροδεξιά αντίπαλος του συντηρητικού υποψηφίου, δεν θα γίνει ποτέ πρόεδρος.

Μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε δήλωσε πως το οικονομικό πρόγραμμα του Φιγιόν είναι «πολύ εύλογο» και μπορεί να βοηθήσει τη Γαλλία να εκμεταλλευθεί τις πραγματικές δυνατότητές της.

«Για να είμαστε σαφείς, ελπίζω ότι η κα Λεπέν δεν θα γίνει ποτέ πρόεδρος στη Γαλλία», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εκφράστηκε όμως με πολύ θετικά λόγια και για τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, για τις προσπάθειες που καταβάλλει για μεταρρυθμίσεις στη χώρα του, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ιταλική πολιτική σκηνή, ακόμη και αν χάσει στο δημοψήφισμα του Σαββάτου.

"Αν καταλαβαίνω σωστά, (ο Ρέντσι) είπε ότι αν δεν εγκριθούν (οι μεταρρυθμίσεις) με το δημοψήφισμα, θα παραιτηθεί. Όμως δεν είπε ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική", σημείωσε ο Σόιμπλε μιλώντας σε μια διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική στο Βερολίνο. "Ελπίζω ότι ακόμη και αν αποτύχει (το δημοψήφισμα) –και έχω δει τις δημοσκοπήσεις– θα προσπαθήσει να ωθήσει την Ιταλία προς τα εμπρός με άλλα μέσα", συνέχισε.

Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι, αν ήταν Ιταλός, θα ψήφιζε "ναι" στο δημοψήφισμα, μολονότι ανήκει σε διαφορετικό πολιτικό χώρο από εκείνον του Ρέντσι.

"Ο Ρέντσι φέρνει σε πέρας ή προσπαθεί να φέρει σε πέρας συνταγματική μεταρρύθμιση και πρέπει να πω ότι τον σέβομαι πολύ", είπε ο Σόιμπλε.

"Ας περιμένουμε, ελπίζω να πετύχει", πρόσθεσε, και τόνισε ότι πείθει περισσότερο από άλλους ότι μπορεί να κάνει τα βήματα προόδου που χρειάζεται η Ιταλία.