Οι Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται ολένα και πιο διεφθαρμένοι

Διπλασιάστηκαν από το 2014 οι περιπτώσεις ποινικά κολάσιμων περιπτώσεων

Διπλασιάστηκαν στην Γερμανία από το 2014 οι περιπτώσεις ποινικά κολάσιμων περιπτώσεων, σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Otto-Brenner που έγινε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία δημοσιεύει η Die Welt. 

Ο κατάλογος της έρευνας είναι μακρύς. Ξεκινά από τις δωροδοκίες πάσης φύσεως και φτάνει μέχρι την απάτη και το οικονομικό έγκλημα της απιστίας.

Η έρευνα της γερμανικής κυβέρνησης αποδεικνύει ότι ο χρηματισμός δεν αποτελεί σπάνια περίπτωση και στη γερμανική κρατική μηχανή, όπως πιστευόταν ευρύτατα μέχρι τώρα. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών. Έντεκα περιπτώσεις κατά 15 υπαλλήλων αφορούν σε υπαλλήλους του, ενώ δεν διευκρινίζεται στην έρευνα αν έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία υπάλληλοι για τους οποίους αποδείχτηκε ο χρηματισμός.

Αναφέρεται, επίσης, περίπτωση δωροδοκίας 100.000 ευρώ για ανάληψη έργου στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι ζημιές- 850.000 ευρώ- για το δημόσιο στην περίπτωση υπαλλήλου του υπουργείου Δημοσίων Εργων, ο οποίος έδωσε εσωτερικές πληροφορίες προκειμένου να αναλάβει έργο συγκεκριμένη εταιρεία.

Περιπτώσεις διαφθοράς αναφέρονται, επίσης, και για το υπουργείο Αμυνας, όπως λ.χ. ενός στρατιωτικού, ο οποίος προτιμούσε συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα για στρατιωτικό νοσοκομείο- επι χρήμασι βέβαια- και ο οποίος καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση. Περιπτώσεις διαφθοράς καταγράφηκαν και σε τελωνεία, είτε για συμμετοχή σε φοροδιαφυγή, είτε για λανθασμένο ποσό εκτελωνισμού εμπορευμάτων, με αντάλλαγμα ένα laptop και 1.000 ευρώ μετρητά, ακόμα και δωρεάν εισιτήρια για συναυλία...

Ούτε όμως και η αστυνομία αποτελεί εξαίρεση. Στην έρευνα αναφέρονται περιπτώσεις χρηματισμού για μεταβίβαση πληροφοριών από το σύστημα της αστυνομίας, αλλά και ξεπλύματος χρήματος.

Κρούσματα διαφθοράς έχουν παρουσιαστεί ακόμα και στην υπηρεσία εξεύρεσης εργασίας, όπως επίσης και σε αεροδρόμιο, προκειμένου ο υπάλληλος να αξιολογήσει εταιρεία ασφάλειας αεροδρομίου θετικότερα από άλλες για να πάρει τη δουλειά. Το αντάλλαγμα ήταν ένα Notebook αξίας 1.029 ευρώ...

Οι συνέπειες για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι δωροδοκούνται (ακόμα και για λιγότερο σημαντικές περιπτώσεις, όπως είναι π.χ. η αποδοχή δώρων): Απολύονται.