Ερντογάν: Αν παγώσουν οι διαπραγματεύσεις θα ανοίξουμε τα σύνορα!

Το χαρτί του προσφυγικού παίζει και πάλι η Αγκυρα ως απάντηση στο ψήφισμα των Ευρωβουλευτών

Άμεση ήταν η απάντηση της Τουρκίας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητάει να σταματήσουν προσωρινά οι ενταξιακές συνομιλίες, (που διαρκούν ήδη 11 χρόνια) εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα ότι θα ανοίξει τα σύνορα για να επιτρέψει τη διέλευση των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη. 

«Όταν 50.000 μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο συνοριακό πέρασμα του Καπίκουλε (στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα) φωνάξατε βοήθεια. Αρχίσατε να αναρωτιέστε: "Τι θα κάνουμε εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της;". Ακούστε με καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ χθες το βράδυ κάλεσε την ΕΕ να αποφασίσει αν θέλει ένα μέλλον μαζί με την Τουρκία ή χωρίς αυτήν και προειδοποίησε ότι η διακοπή των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία μπορεί να «πλημμυρίσει» τα κράτη–μέλη με κύματα μεταναστών.

«Η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επιβλαβής για την Γηραιά Ήπειρο από ό,τι στην Τουρκία. Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία τώρα αυτό το αποτρέπει», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις της ΕΕ δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν βλέπει τα σημαντικά όταν ασχολείται με την Τουρκία και πως «θα πρέπει να προσέχει πώς μιλάει όταν αναφέρεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

 

Μέρκελ σε Ερντογάν: Οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά

«Οι απειλές» κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες «δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, αμέσως μετά τη διατύπωση της απειλής από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το άνοιγμα των τουκρικών συνόρων σε όσους θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

«Θεωρούμε τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως κοινή επιτυχία και τη συνέχιση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών... Απειλές και από τις δύο πλευρές δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε η Ούλρικε Ντέμερ.

Η εκτόξευση των απειλών του Ερντογάν ακολουθούν την χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας ΕΕ-Τουρκίας.

 

Η απάντηση της ΕΕ

«H τουρκική ηγεσία γνωρίζει ότι δεν την συμφέρει η καταγγελία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες», σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ.

«Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι και προς όφελος της Τουρκίας. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται κυρίως από τις καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Oldenburger Nordwest-Zeitung της Παρασκευής απαντώντας στις χτεσινοβραδινές -έμμεσες- απειλές του Τούρκου προθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η χώρα του θα την καταγγείλει.

"Είμαστε ένας εκ των παραγόντων οι οποίοι προστατεύουν την Ευρώπη. Αν περάσουν οι πρόσφυγες θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη και θα (αναγκαστούν να) τους δεχτούν. Η Τουρκία το εμποδίζει αυτό", είπε στην τουρκική τηλεόραση ο Γιλντιρίμ, ο οποίος υποστήριξε επίσης ότι το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα βλάψει περισσότερο την Ευρώπη από ό,τι την Τουρκία, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

«Η καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό ή η διακοπή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν για την Αγκυρα μεγάλο μειονέκτημα. Αυτό το γνωρίζει και η τουρκική ηγεσία», ανταπάντησε με τη σειρά του ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός με τη συνέντευξή του στην Oldenburger Nordwest-Zeitung. 

Το ψήφισμα των ευρωβουλευτών 

Με το ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές «καταδικάζουν απερίφραστα τα δυσανάλογα μέτρα καταστολής που εφαρμόζονται στην Τουρκία, διατηρούν τη δέσμευση να παραμείνει η Τουρκία προσδεδεμένη στην ΕΕ, καλούν ωστόσο την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή των εν εξελίξει ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Δεσμεύονται να επανεξετάσουν τη θέση τους όταν αρθούν τα δυσανάλογα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και κατά πόσο θα έχουν αποκατασταθεί το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη τη χώρα,

Υπογραμμίζουν ότι η επαναφορά της κεφαλικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση θα οδηγούσε αναγκαστικά σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας.

Σημειώνουν ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει 7 από τα 72 σημεία αναφοράς για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων (visas) ορισμένα από τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Σχετικά με την τελωνειακή ένωση στο ψήφισμα σημειώνεται ότι η πιθανή αναστολή των εργασιών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, θα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τη χώρα».

Καλούν την Επιτροπή να εξετάσει μέσα στο 2017, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης έκθεσης επισκόπησης του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ), τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία.

Ζητούν παράλληλα να εξετασθεί το ενδεχόμενο αύξησης της βοήθειας από τον ΜΠΒ, για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου προς την τουρκική κοινωνία των πολιτών.

Προτρέπουν την Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Επιτροπή της Βενετίας (κατεξοχήν όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα) να παράσχουν πρόσθετη δικαστική συνδρομή στις τουρκικές αρχές.

Υπογραμμίζουν τέλος τη στρατηγική σημασία που έχουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει όμως να υπάρχει εκατέρωθεν πολιτική βούληση για συνεργασία. Επ΄ αυτού εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν επιδεικνύει αυτήν την πολιτική βούληση, δεδομένου ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης εκτρέπουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ευρωπαϊκή πορεία.