Gulnara Karimova: Φήμες για δολοφονία με δηλητήριο της κόρης του Καρίμοφ

Η μεγαλύτερη κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν δηλητηριάστηκε και πέθανε στις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τοπικό δημοσίευμα

Mish-mish είναι οι φήμες στα Ουζμπέκικα. Και οι φήμες στο Ουζμπεκιστάν λένε ότι η Gulnara Karimova, η μεγαλύτερη κόρη του πρώην πρόεδρου του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, είναι νεκρή.  

Η Gulnara Karimova – δισεκατομμυριούχος καλλονή που έγινε γνωστή στη Δύση το  2013 όταν δήλωσε πως βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον πατέρα της, και ζητούσε την παρέμβαση της διεθνής μέσω του BBC – δηλητηριάστηκε και πέθανε στις 5 Νοεμβρίου στην Τασκένδη, σύμφωνα με το τοπικό, ρωσόφωνο site centre1.com, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών του Ουζμπεκιστάν. 

«Τη νύχτα της ίδιας ημέρας, θάφτηκε στο νεκροταφείο " Minor" στην Τασκένδη, και ο τάφος της ισοπεδώθηκε» δήλωσε ανώνυμα η ίδια πηγή. Μάλιστα, ο ίδιος ο αξιωματούχος ήταν παρών στην ταφή της Καρίμοβα και αποφάσισε να δώσει ανώνυμα τηλεφωνική συνέντευξη στην ιστοσελίδα επειδή φοβάται για την τύχη των παιδιών της, έναν γιο και μία κόρη, οι οποίοι βρίσκονται στην Τασκένδη, ανήμποροι και αβοήθητοι.

Ο λογαριασμός της 44χρονης στο Twitter συνεχίζει να είναι ενεργός αλλά οι πιστοί "ακόλουθοι" της πριγκίπισσας του Ουζμπεκιστάν, όπως την αποκολούν, καταγγέλουν ότι οι φωτογραφίες που ποστάρονται είναι "αρχείου" και αυτό ίσως σημαίνει ότι πράγματι, η Καρίμοβα είναι νεκρή. 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν δεν έχει απαντήσει στα επίσημα ερωτήματα που έθεσαν οι δημοσιογράφοι για την τύχη της κάποτε πλουσιότερης γυναίκας της Σοβιετικής Ένωσης και μέχρι το 2013 η πιθανότερη διάδοχος του πατέρα της στην ηγεσία της χώρας.

Η τύχη της ουσιαστικά αγνοείται μετά τον θάνατο του πατέρα της, τον Σεπτέμβριο του 2016. Από τότε είναι εξαφανισμένη καθώς δεν της επιτράπηκε να παρευρεθεί ούτε στην κηδεία του στη Σαμαρκάνδη.

Ο Καρίμοφ, ο οποίος αναρριχήθηκε στα κλιμάκια του Κομμουνιστικού Κόμματος την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης, ήταν ο ηγέτης της πολυπληθέστερης χώρας της Κεντρικής Ασίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η εξουσία του συνδέθηκε με μεγάλης διάρκειας προεδρικές θητείες, μεγάλες νίκες και μαζική συμμετοχή σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.