Ολλανδία: Ξεκίνησε η δίκη του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος για ρατσισμό

Ερήμην η δίκη αφού ο κατηγορούμενος αρνείται να παρουσιαστεί

Ερήμην, αφού ο κατηγορούμενος αρνείται να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου, ξεκίνησε η δίκη του ακροδεξιού βουλευτή και ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος της Ολλανδίας, Γκέερτ Βίλντερς.

Ο Βίλντερς δικάζεται για ρατσισμό και υποκίνηση φυλετικού μίσους.

«Είναι μια πολιτική δίκη και αποφάσισα να μην είμαι παρών. Είναι δικαίωμά μου ως πολιτικός να εκφράζομαι, αν υπάρχει πρόβλημα στην Ολλανδία», ανέφερε ο ακροδεξιός πολιτικός στην ανακοίνωσή του, την οποία διάβασε ο δικηγόρος του.

Το δικαστήριο του Σίπχολ θα δικάσει τον 53χρονο Βίλντερς επειδή πριν από δύο χρόνια είχε δηλώσει ότι θέλει «λιγότερους Μαροκινούς» στην Ολλανδία.

Η δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει ως τις 25 Νοεμβρίου, αφορά τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Βίλντερς μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2014 στη Χάγη. Τότε ο πολιτικός ρωτήσει τότε τους οπαδούς του αν θέλουν «λιγότερους ή περισσότερους Μαροκινούς στην πόλη σας και στην Ολλανδία».

Μπροστά σ' ένα πλήθος που φώναζε «Λιγότερους! Λιγότερους!», ο πολιτικός είχε απαντήσει χαμογελώντας: «θα το φροντίσουμε». Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, «το μόνο που έκανε με τη δήλωσή του αυτή ήταν να προβάλει το πρόγραμμα του κόμματός του».

Οι δηλώσεις αυτές του Βίλντερς είχαν προκαλέσει σκάνδαλο και είχαν απομακρύνει πολλούς ψηφοφόρους από το λαϊκιστικό κόμμα του, ενώ είχαν κατατεθεί περισσότερες από 6.400 προσφυγές σε βάρος του από πολίτες και οργανώσεις.

Σήμερα, τουλάχιστον 56 πρόσωπα και πέντε ενώσεις δηλώνουν θύματα των δηλώσεων αυτών και τουλάχιστον 34 πρόσωπα έχουν δηλώσει ότι θα καταθέσουν ως μάρτυρες ενόψει της δίκης, όπως ανακοινώθηκε από τους δικαστές.

Αν κριθεί ένοχος, ο Βίλντερς μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια ή σε πρόστιμο μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς πιο πιθανό είναι να του ζητηθεί να εκτελέσει κοινωνική εργασία ή ένα πιο μικρό πρόστιμο.

Πρόκειται για τη δεύτερη δίκη του Βίλντερς με ανάλογες κατηγορίες. Το 2011 είχε αθωωθεί.