Ζούγκλα του Καλαί: Αποστολή εξετελέσθη

Η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο, το βράδυ της Τετάρτης.

Άρχισαν σήμερα νωρίς το πρωί οι εργασίες διάλυσης του σχεδόν έρημου δυτικού τομέα του καταυλισμού της «Ζούγκλας του Καλαί» - της παραγκούπολης που είχε χτιστεί έξω από το λιμάνι του Καλαί στο βόρειο τμήμα της χώρας -  ενώ κάποιες εκατοντάδες μεταναστών παραμένουν στον χώρο, που επί σχεδόν έναν χρόνο ήταν το σπίτι τους.

Η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο, το βράδυ της Τετάρτης.  

Σήμερα, ένας μεγάλος εκσκαφέας συνοδευόμενος από φορτηγά και μικρότερες μπουλντόζες έχει αρχίσει την κατεδάφιση των παραπηγμάτων.

Δυνάμεις της τάξης - φορώντας μάσκες στο πρόσωπο - περιφρουρούν τις εργασίες κατεδάφισης για να εμποδίσουν την πρόσβαση στου περίεργους, τους δημοσιογράφους και τους λίγους μετανάστες που έχουν παραμείνει.

Τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ήταν σε εξελίξη η διαδικασία εκκένωσης του μεγαλύτεριυ αυτοσχέδιου προσφυγικού καταυλισμού της Ευρώπης, υπήρξαν εντάσεις και μικροεπεισόδια, με φωτιές. 

Ωστόσο, Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η διαδικασία εκκένωσης της «Ζούγκλας» έχει ολοκληρωθεί. «Αυτό είναι το τέλος της Ζούγκλας» του Καλαί δήλωσε η νομάρχης του Καλαί, Φαμπιέν Μπουτσιό.«Αποστολή εξετελέσθη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, από τους 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες που ζούσαν τους τελευταίους μήνες στον καταυλισμό, από την περασμένη Δευτέρα που άρχισε η εκκένωσή του έφυγαν περίπου 5.600 άνθρωποι εθελοντικά, που μεταφέρθηκαν  σε 450 κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία. Στον καταυλισμό θα παραμείνουν μόνο περίπου 1.300 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Επίσης 234 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες οδηγήθηκαν στη Βρετανία και επανασυνδέθηκαν με μέλη των οικογενειών τους.