Το ΝΑΤΟ πιέζει την Ισπανία να μη φιλοξενήσει τη Ρωσική αρμάδα

Το αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" πλέει προς τη Συρία

Η Ισπανία δέχεται πιέσεις από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να αρνηθεί τη δυνατότητα ανεφοδιασμού στο λιμάνι της Θέουτα της αερο-ναυτικής ρωσικής αρμάδας που κατευθύνεται προς τη Συρία.

«Οι τελευταίοι σταθμοί που έχουν ζητηθεί κατά τον πλου αναθεωρούνται, κατόπιν πληροφοριών που λαμβάνουμε από τους συμμάχους μας και τις ρωσικές αρχές», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας El Pais.

Η ανακοίνωση έρχεται να επιβεβαιώσει εμμέσως τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα από τα πλοία του ρωσικού στολίσκου επρόκειτο να ανεφοδιασθούν στη Θέουτα, τον ισπανικό θύλακα στην Αφρική που βρίσκεται απέναντι από το Γιβραλτάρ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε στα μέσα του Οκτωβρίου ότι το μοναδικό αεροπλανοφόρο του στόλου της, το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» μαζί με τα πλοία συνοδείας του θα πλεύσει προς τη Συρία για να ενισχύσει την εκεί ρωσική στρατιωτική παρουσία.

Ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε χθες την ανησυχία του για το ενδεχόμενο συμμετοχής αυτής της αερο-ναυτικής δύναμης στους βομβαρδισμούς της Συρίας.

«Εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει εάν αυτά τα πλοία μπορούν να ανεφοδιαστούν σε διάφορα λιμάνια κατά τον πλου τους προς την ανατολική Μεσόγειο...αλλά πιστεύω ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ γνωρίζουν ότι αυτή η δύναμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αεροπορικές επιθέσεις κατά του Χαλεπίου και της Συρίας», είπε.

Χωρίς πολλές περιφράσεις, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι «η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας έχει και νωρίτερα εκφράσει την ανησυχία της στην ισπανική κυβέρνηση για την φιλοξενία που επιδεικνύει προς το ρωσικό πολεμικό ναυτικό», υπενθυμίζοντας ότι η Μαδρίτη θα πρέπει να αποφασίσει σε ποιον δίνει πρόσβαση στα λιμάνια της.