LIVE: Ξεκίνησε η διάλυση της Ζούγκλας του Καλαί

Συνεχίζεται για 2η μέρα η εκκένωση του καταυλισμού - Η τελευταία φάση της επιχείρησης θα είναι η δυσκολότερη

Εκατοντάδες μετανάστες αφήνουν και σήμερα πίσω τους τον καταυλισμό στο Καλαί, καθώς συνεχίζεται για 2η μέρα η εκκένωση της «Ζούγκλας». 

Από τους περίπου 7.000 ανθρώπους που ζούσαν τον τελευταίο χρόνο στον αυτοσχέδιο καταυλισμό υπό άθλιες συνθήκες, περίπου 2.300 κυρίως ανήλικοι ασυνόδευτοι μετανάστες και οικογένειες έφυγαν κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα.

Η επιχείρηση εκκένωσης θα κρατήσει σχεδόν μία εβδομάδα και όλοι οι «ένοικοι» της τεράστιας παραγκούπολης θα μεταφερθούν σε 450 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Γαλλία. 

Η τελευταία φάση της επιχείρησης θα είναι η δυσκολότερη καθώς εκτιμάται πως εντός της «ζούγκλας» βρίσκονται όσοι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν εθελοντικά.

Σύμφωνα με το Euronews, η  διάλυση του καταυλισμού θα γίνει σταδιακά και οι μπουλντόζες θα χρησιμοποιηθούν μόνο κατά την τελευταία φάση της επιχείρησης, ώστε μην προκληθούν επεισόδια.

Μια ομάδα περίπου 20 εργατών ξεκίνησε σήμερα να κατεδαφίζει με αργούς ρυθμούς τα παραπήγματα στον καταυλισμό χρησιμοποιώντας βαριοπούλες αλλά και τα χέρια τους, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκεται επιτόπου και ο οποίος ανέφερε ότι σε κοντινή απόσταση από το σημείο βρίσκονται επιπλέον εν αναμονή δύο μικρές μπουλντόζες.

Στον καταυλισμό θα παραμείνουν μόνο περίπου 1.300 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Περίπου 500 ανήλικοι που διαμένουν στον καταυλισμό προσφύγων στο Καλαί, σε σύνολο 1.300 καταγεγραμμένων, έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν οικογένεια στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, στη χώρα θα γίνουν δεκτά περίπου 200 παιδιά, κυρίως αυτά που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, όπως τα κορίτσια κάτω των 13 ετών.