Το χωριό του Αστερίξ ακόμα αντιστέκεται: Όχι της Βαλονίας στο τελεσίγραφο της ΕΕ

Σχετικά με την υπογραφή του Βελγίου στη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-Καναδά, τη CETA.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βαλονίας Αντρέ Αντουάν ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει σεβαστό» το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την υπογραφή του Βελγίου στη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-Καναδά, τη CETA.

«Δεν είναι δυνατόν να σεβασθούμε αυτό το τελεσίγραφο», δήλωσε ο Αντρέ Αντουάν στο βελγικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έδωσε χθες προθεσμία μέχρι σήμερα στο Βέλγιο, που βρίσκεται αντιμέτωπο με την αντίσταση της Βαλονίας, για να δηλώσει αν είναι ή όχι σε θέση να υπογράψει τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου κατά την τελετή που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου στην ουσία ζήτησε επιπλέον χρόνο ώστε οι αρχές της Βαλονίας να μπορέσει να μελετήσει τα κείμενα, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει στην ερώτηση πόσος χρόνος θα χρειασθεί ακριβώς.

«Αύριο θα υπάρξει μία συνθήκη με τους Αμερικανούς, τους Ιάπωνες και τους Κινέζους, άρα χρειάζεται από τώρα μία στέρεη νομική βάση» με τους Καναδούς «τους οποίους λατρεύουμε», είπε ο Αντρέ Αντουάν απαριθμώντας τα κείμενα που έχει να διαβάσει: «έχω 300 σελίδες κείμενο συμφωνίας, 1.300 σελίδες παραρτημάτων. Εχω δύο ίσως και τρεις ερμηνευτικές δηλώσεις, έχω ένα ερμηνευτικό κείμενο...

Στην ερώτηση αν η Βαλονία αισθάνεται σαν τον Γαλάτη που αντιστέκεται στον ρωμαίο κατακτητή, ο Αντρέ Αντουάν απάντησε: «δεν είμαστε ο Αστερίξ, διότι δεν έχουμε μαγικό φίλτρο, δεν έχουμε παρά την ισχύ των πεποιθήσεών μας».

Η Βαλονία βλέπει στη CETA το προοίμιο της συμφωνίας TTIP (ή Tafta) με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ζητεί επιπλέον εγγυήσεις απέναντι στις πανίσχυρες πολυεθνικές.

Το Βέλγιο είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκεται σε αδυναμία να υπογράψει τη CETA, μία συμφωνία που αφορά 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους, εξαιτίας της διαφωνίας της Βαλονίας.

Η τελετή υπογραφής είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες παρουσία του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό.