Γάλλος ΥΠΕΞ: Η μάχη της Μοσούλης μπορεί να κρατήσει μήνες

Υπουργοί από περίπου 20 χώρες θα συναντηθούν στη Γαλλία στις 20 Οκτωβρίου για να συζητήσουν το μέλλον της επιχείρησης

Η Γαλλία και το Ιράκ διοργανώνουν την Πέμπτη στο Παρίσι μια υπουργική σύνοδο με τη συμμετοχή περίπου 20 χωρών, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία, οι χώρες του Κόλπου και ευρωπαϊκές χώρες, που θα συζητήσει πώς θα σταθεροποιηθούν η Μοσούλη και τα περίχωρά της αφού το Ισλαμικό Κράτος χάσει αυτό το προπύργιό του στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Ο Ερό είπε πως η νίκη στη μάχη της Μοσούλης μπορεί να πάρει χρόνο. Επίσης είναι πιθανό οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να καταφύγουν στη Ράκα, το προπύργιό τους στη Συρία, και γιαυτό τον λόγο είναι ζωτικής σημασίας να μελετηθεί σοβαρά το πώς θα ανακαταληφθεί και η πόλη αυτή.

"Για τη Ράκα, θα απαιτηθεί μια μέθοδος παρόμοια με της Μοσούλης. Θα χρειαστεί χρόνο και πολιτική βούληση, αλλά πρέπει να οργανωθούμε", είπε.

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Ισλαμικό Κράτος να ανασυγκροτηθεί ή να ισχυροποιηθεί για να δημιουργήσει ένα ακόμη πιο επικίνδυνο κέντρο. Πρέπει να ετοιμαστούμε", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε σήμερα ότι η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να κρατήσει "πολλές εβδομάδες", ακόμη και "μήνες".

"Είναι μια μάχη που θα είναι μακρά, δεν είναι ένα Blitzkrieg (σ.σ.: πόλεμος αστραπή). Είναι μια υπόθεση μακράς διαρκείας, πολλών εβδομάδων, ίσως μηνών", είπε, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην έκθεση πολεμικού ναυτικού Euronaval στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι.