Οι… ντετέκτιβ τροφίμων που ανιχνεύουν μέχρι και κρέας αλόγων

Γνωρίστε τον Chris Elliott και την ομάδα του

Είναι συχνό το φαινόμενο μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα, να λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποιος θα ξεχάσει, πίσω στο 2013, τα πρωτοσέλιδα των μέσων που έβριθαν από το μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ευρώπη με την ανίχνευση DNA αλόγου σε τυποποιημένα τρόφιμα και εστιατόρια. 

Υπήρξε ανησυχία για την ύπαρξη της ουσία φαινυλβουταζόνη (απαγορευμένη για τον άνθρωπο), η οποία χορηγείται υπό κανονικές συνθήκες μόνο σε ζώα που τρέχουν στον ιππόδρομο. Με αυτό τον τρόπο χάθηκε η εμπιστοσύνη στις εταιρείες και εικάζεται ότι όπως απέκρυψαν την αναγραφή της ύπαρξης του κρέατος έτσι ανεύθυνα χρησιμοποίησαν και ακατάλληλο κρέας.

Σε τέτοιες διατροφικές απάτες, το καταναλωτικό κοινό είναι σίγουρα απροστάτευτο και αδυνατεί να ανησυχεί κάθε λεπτό για το τι φτάνει στα ράφια των καταστημάτων. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν άνθρωποι, για την ακρίβεια εξειδικευμένοι επιστήμονες, που εργάζονται πίσω από τα... ράφια, προκειμένου να αποκρούσουν κάθε ύποπτο κρούσμα. Ένας από αυτούς, είναι και ο Chris Elliott ο οποίος φροντίζει να κρατά μακριά τις ύποπτες τροφές από τα πιάτα μας. Το CNN, "έπλασε" τη Δευτέρα το προφίλ του Elliott ο οποίος εργάζεται ως καθηγητής στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων στον πανεπιστήμιο Queens στο Μπέλφαστ. Ο ίδιος μαζί με την ομάδα του, επιτελούν σε καθημερινή βάση ένα πολύ σημαντικό έργο εξ ου και το γεγονός ότι αποκαλούν τους εαυτούς τους ως "ντετέκτιβ τροφίμων". 

Ο Elliott ηγείται της ομάδας που εντόπισε και αποκάλυψε το μέγα σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας, αλλά η δουλειά τους δεν σταματά, φυσικά, εκεί. Δείτε με μερικά παραδείγματα, με τι άλλα διατροφικά σκάνδαλα έρχεται καθημερινά σε "επαφή" η παραπάνω ομάδα:

Ψάρια: "Ο καταναλωτής πιστεύει ότι αγοράσει ένα συγκεκριμένο είδος ψαριού, αλλά στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που νομίζει". 

Ρίγανη: "Το 25% της ρίγανης που πωλείται στις ΗΠΑ, έχει κάποιο είδος απάτης..."

Τυρί παρμεζάνα: "Σε ποσότητες παρμεζάνας έχουν ανιχνευτεί μέχρι και πολτός από χαρτόνι"

Καρύδες: "Μας έλεγαν ότι υπάρχει μεγάλη απάτη με την καρύδα και μαντέψτε, υπάρχει πράγματι".

Αν και τα αποτελέσματα των ερευνών του κάνει και το πιο σκληροτράχηλο στομάχι να ανακατεύεται, εντούτοις δεν θα εγκατέλειπε με τίποτα το έργο του. "Η δουλειά, το να προστατεύω την ακεραιότητα του παγκόσμιου συστήματος εφοδιασμού τροφίμων, πιστεύω ότι είναι σημαντική και δε θα διάλεγα καμία άλλη καριέρα", εξηγεί ο καθηγητής.