Κατάρριψη MH17 στην Ουκρανία: Ρωσικής προέλευσης ο πύραυλος

Τον πύραυλο εκτόξευσαν στο αεροπλάνο φιλορώσοι αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με το πόρισμα των διεθνών ερευνητών

Ο πύραυλος BUK που κατέρριψε την πτήση MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών πάνω την ανατολική Ουκρανία το 2014, προήλθε από τη Ρωσία, ανακοίνωσαν σήμερα οι διεθνείς ερευνητές.

Σύμφωνα με το πόρισμα των διεθνών ερευνητών, ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση προήλθε από τη Ρωσία και εκτοξεύτηκε από το χωριό Περβομάισκ της ανατολικής Ουκρανίας, το οποίο ήλεγχαν οι φιλορώσοι αποσχιστές. 

Μάλιστα, ο εκτοξευτήρας του πυραύλου επιστράφηκε στη Ρωσία, μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους.  Ωστόσο οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι δεν είναι σαφές αν οι στρατιώτες διατάχθηκαν να εκτοξεύσουν τον πύραυλο ή ενήργησαν ανεξάρτητα και πως δεν θα διατυπώσουν σχόλιο σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας.

Επιπλέον, οι διεθνείς ερευνητές έχουν ταυτοποιήσει τουλάχιστον 100 υπόπτους για την εκτόξευση του πυραύλου, αλλά δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει μεμονωμένους υπόπτους. Σύμφωνα ωστόσο με ερευνητή, υπάρχουν «ρεαλιστικές πιθανότητες» να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των ενόχων για την κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου.

Ωστόσο το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως τα δεδομένα των ραντάρ δείχνουν πως η πτήση MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών είναι σίγουρο πως δεν κατερρίφθη από πύραυλο ο οποίος εκτοξεύθηκε από ουκρανικό έδαφος που ελεγχόταν από τους αντάρτες.

Ερωτηθείς για το πόρισμα των ερευνητών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα δεδομένα που έλαβαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις καθιστούν ήδη σαφές πως ο πύραυλος δεν εκτοξεύθηκε από έδαφος των ανταρτών, αλλά από αλλού.

Οι διεθνείς ερευνητές έχουν δηλώσει πως θα αποκαλύψουν τη θέση από την οποία εκτοξεύθηκε ο πύραυλος καθώς και τον τύπο του πυραύλου BUK που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Η πτήση της Malaysia Airlines (MH17/MAS17) από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ κατέπεσε στην ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014, με αποτέλεσμα τον θάνατο 283 επιβατών, καθώς και 15 μελών του πληρώματος.

Το μοιραίο Μπόινγκ κατέπεσε στην ουκρανική περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου διεξάγονταν μάχες ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και στους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες, που ενισχύονταν από τη Ρωσία.