ΟΗΕ: Οι συλλήψεις για τα μπουρκίνι τροφοδοτούν τη μισαλλοδοξία

Για «στιγματισμό των μουσουλμάνων» κάνει λόγο η Ύαπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες

Για «στιγματισμό των μουσουλμάνων» και κίνηση που «τροφοδοτεί τη θρησκευτική μισαλλοδοξία» κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταγγέλlοντας τις συλλήψεις για μπουρκίνι στη Γαλλία. «Οι αποφάσεις αυτές δεν βελτιώνουν την κατάσταση της ασφάλειας, αντιθέτως τείνουν να τροφοδοτούν τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και τον στιγματισμό των ανθρώπων της μουσουλμανικής πίστης στη Γαλλία, ιδιαίτερα τις γυναίκες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία. «Οι κώδικες ένδυσης, όπως οι αποφάσεις κατά του μπουρκίνι, επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια και υπονομεύουν την αυτονομία τους με την απάρνηση της ικανότητάς τους να λαμβάνουν με ανεξάρτητο τρόπο αποφάσεις για τον τρόπο ένδυσής τους», προστίθεται.

Οι δημοτικές Αρχές στη Νίκαια, τις Κάννες και άλλες 30 παραθαλάσσιες περιοχές της Γαλλίας, κυρίως στην Κυανή Ακτή, απαγόρευσαν φέτος το καλοκαίρι το μπουρκίνι, με το επιχείρημα ότι συνιστά πρόκληση μετά την ισλαμιστική επίθεση που σημειώθηκε στις 14 Ιουλίου στη Νίκαια και προκάλεσε τον θάνατο 86 ανθρώπων.

Ωστόσο, την  περασμένη Παρασκευή, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανέστειλε το μέτρο της απαγόρευσης.

Το ζήτημα του μπουρκίνι έχει προκαλέσει σημαντική διχογνωμία στη Γαλλία, με την κοινή γνώμη να είναι διχασμένη. Ενώ ακόμη και ο πρώην πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, που επανήλθε θέτοντας και πάλι υποψηφιότητα, ανέφερε ότι εφόσον εκλεγεί θα κινήσει διαδικασίες για τη συνταγματική απαγόρευση του μπουρκίνι.