Μετασεισμοί στο πληγωμένο Αματρίτσε – Κατέρρευσε δημοτικό σχολείο

Το σχολείο είχε ανακαινιστεί πριν από μόλις τρία χρόνια ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές από τον πρώτο σεισμό

Μετασεισμοί έπληξαν το Αματρίτσε που μετρά τις πληγές του από το φονικό σεισμό της περασμένης Τετάρτης. Δυο μετασεισμικές δονήσεις έντασης 3,7 και 4,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, στις τρεις και επτά λεπτά και στις πέντε και πενήντα πέντε λεπτά το απόγευμα ώρα Ιταλίας, προκάλεσαν νέα κατάρρευση πτέρυγας του ήδη σοβαρά κατεστραμμένου δημοτικού σχολείου του Αματρίτσε, «Ρόμολο Καπράνικα».

Όπως έκανε γνωστό το απόγευμα της Κυριακής, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, κομμάτι του σχολείου ισοπεδώθηκε.  

Το σχολείο υπέστη εκτεταμένες ζημιές από την πρώτη, κυρίως, σεισμική δόνηση, στις τρεις και τριάντα δυο λεπτά την νύχτα της περασμένης Τετάρτης. Ο Ιταλικός τύπος, παράλληλα, αναφέρεται με έμφαση στο ότι το σχολικό συγκρότημα είχε ανακαινισθεί πριν μόλις τρία χρόνια, και θα έπρεπε, κατά συνέπεια, να εφαρμοσθεί ό,τι ακριβώς προβλέπει η αντισεισμική νομοθεσία.

Oι σημερινοί μετασεισμοί έγιναν αισθητοί και στην Λ’ Ακουϊλα, ενώ το επίκεντρο της δεύτερης ήταν στην σεισμόπληκτη Πεσκάρα Ντελ Τρόντο.

Κι άλλοι νεκροί στα ερείπια

Τα μέλη των ομάδων διάσωσης πιστεύουν ότι εντόπισαν και άλλες σορούς που έχουν θαφτεί βαθιά κάτω από τα χαλάσματα στην πόλη Αματρίτσε, πέντε ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε πολλές περιοχές στην κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 290 ανθρώπων.

Οι κάτοικοι της πόλης εκτιμούν ότι έως και 10 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι και οι ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών λένε ότι εντόπισαν τρεις σορούς στο Ξενοδοχείο Ρόμα, στο Αματρίτσε, το οποίο, όπως ακριβώς το μεγαλύτερο τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης, καταστράφηκε από την σεισμική δόνηση της Τετάρτης.

Ο αντιδήμαρχος Τζιανλούκα Καρλόνι είπε ότι η σωρός του θείου του δεν έχει ανασυρθεί από το ξενοδοχείο, το οποίο είναι συνήθως γεμάτο αυτήν την εποχή του χρόνου λόγω ενός φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργανώνεται.

«Είναι απόλυτα ζωτικής σημασίας να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα αυτήν την φάση των πρωταρχικών ερευνών για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχουν πλέον πτώματα κάτω από τα χαλάσματα» τόνισε.

Τα μουσεία σε ολόκληρη την Ιταλία προσέφεραν τις εισπράξεις από τις πωλήσεις εισιτηρίων σήμερα για να βοηθήσουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης, ενώ οι ποδοσφαιρικές ομάδες τήρησαν ενός λεπτού σιγή πριν από τους αγώνες της Κυριακής ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα.